Magyarország

2018.06.24. 20:24

Miért szárad ki, pusztul el az áfonyabokor?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza -Az állandó napot nem viseli jól, ültessük félárnyékos helyre a növényt.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza -Az állandó napot nem viseli jól, ültessük félárnyékos helyre a növényt.

Olvasónk kétségbeesetten kérdezi, mi az oka annak, hogy a már két éve ültetett áfonyája elkezdett kiszáradni. A levelek barnulnak, összepöndörödnek, majd teljesen leszáradnak. Hiába locsolja, tápoldatozza, nem használ semmi, úgy tűnik menthetetlen a növény.

Érzékeny a forróságra

Azt túlzás lenne mondani, hogy a nehezen „tartható” növények közé kellene sorolni az áfonyát, de lévén, egy alapjaiban vadon termő gyümölcsfajtáról van szó, amelyet nemesíteni igyekeznek, mégiscsak van néhány dolog, amire figyelni kell.

Az alap az, hogy félárnyékos helyre kell ültetnünk a növényt, az állandó napot nem viseli jól, tönkremegy. Az sem hátrány, ha az a pár óra, amíg a nap éri, nem pont déltájban, a legmelegebb időszakban van, ugyanis maga a növény érzékeny a forróságra, a tűző napra. Erre érdemes figyelni, amikor a helyét kiválasztjuk.

Öntözni mindig érdemes, ha túl nagy lenne a szárazság, illetve jó ötlet mulcsolni alatta a talajt, hogy jobban tartsa a nedvességet.

Ennek ellenére a nagy meleg még mindig kiszáríthatja a növényünket, a megelőzésére érdemes lehet árnyékoló anyagot használni, hogy még annyi napfény se érje, mint korábban, illetve naponta többször vízzel lepermetezni, hogy megfelelő pára képződjön a növényen. Ugyanakkor az áfonya a 4 körüli pH-t kedveli, ezért a pH-t és a sótartalmat nem emelő tartós műtrágyát érdemes használnunk.

HI


[related-post post_id="3902015"]

[related-post post_id="3901995"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!