Magyarország

2017.11.19. 21:25

Azt hazudta, „elintézi” az adóellenőrzést…

Debrecen, Domaháza - Befolyással üzérkedésért ítélték el a „közbenjáró” férfit.

Debrecen, Domaháza - Befolyással üzérkedésért ítélték el a „közbenjáró” férfit.

A történet – a bírósági iratok szerint 2012. augusztusára datálódik, amikor is egy domaházi egyéni vállalkozó nő – az ügy másodrendű vádlottja – ellen adóellenőrzés indult. Egyik ismerősén – ő a harmadrendű vádlott – keresztül megismerkedett egy férfival, aki több éve ismert egy helyi pénzügyőr-alezredest.

Pár hónappal később a férfi többször is felajánlotta a segítségét a vállalkozónak abban, hogy ismerőse révén megtudhatják, hol tart az ellenőrzési ügye. Ezért 300 ezer forintot kért a pénzügyőr ismerőse számára a segítségért cserébe.

Odaadta a 300 ezret

A nő többször hárította az ajánlatot, azonban ismerőse rábeszélte arra, hogy vegyék igénybe a felajánlott segítséget. Átadták a pénzt a férfinak, aki azt a látszatot keltette, hogy az ismerősének, a vámtisztnek átadta a kért összeget. Ezt követően az ügy iránti érdeklődésükre minden alkalommal kitérő válaszokat kaptak tőle, illetve azt, hogy az üggyel kapcsolatban minden rendben van.

2013 júniusában, miután a vállalkozó megtudta, ki az a vámtiszt, aki „segít” neki, felkereste a pénzügyőr-alezredest, hogy megtudja mi a helyzet az ellenőrzésével kapcsolatban. A férfi közölte, hogy ugyan ismeri a közbenjáró férfit, de évek óta nem látta, nem is beszélt vele. Erre a vállalkozó nő – másodrendű vádlott – feljelentést tett az Ózdi Rendőrkapitányságon.

Kiderült, hogy a férfi a pénzt soha nem adta át az alezredesnek, az adóhatósági eljárásról soha nem beszélt neki. A férfi végig következetesen tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

Enyhített büntetés

A Miskolci Törvényszék idén májusban első fokon az első rendű vádlottat befolyással üzérkedés bűntette miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. A törvényszék a férfival szemben 300 ezer forint vagyonelkobzást is elrendelt. A vállalkozó nőt befolyás vásárlása bűntette miatt 120 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A harmadrendű vádlottat felbujtóként elkövetett befolyás vásárlása bűntette miatt 90 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

Az ítélet ellen az ügyész jelentett be fellebbezést az első és harmadrendű vádlottak terhére, büntetésük súlyosítása érdekében. A vádlottak és védőik enyhítésért illetve felmentésért fellebbeztek.

A Debreceni Ítélőtábla tanácsa az első rendű vádlott esetében a szabadságvesztés végrehajtásának próbaidejét 2 évre mérsékelte, a másodrendű vádlott esetében a pénzbüntetést 50 ezer forintra csökkentette. Egyebekben az elsőfokú ítéletet jogerősen helybenhagyta.

- ÉM-SZB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!