Magyarország

2017.09.24. 18:49

Nem kell engedély a kútfúráshoz

Magyarország - A fennmaradási engedélykéréstől eljutottunk az ingyenes engedélyezésig.

Magyarország - A fennmaradási engedélykéréstől eljutottunk az ingyenes engedélyezésig.

80 méteres mélységig ingyenessé teszi a kútfúrást a kormány – jelentette be Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltban a kormányinfón. Ilyen kút fúrására az ország területének 88 százalékán van lehetőség.

Az ingyenesség természetesen az eljárások díjára vonatkozik, a fúrást végző vállalkozót továbbra is meg kell fizetni.

Lázár elmondta, hogy a kútfúrások ügyében a szakmai szervezetekkel együttműködve sikerült dűlőre jutni. Felmérik, mit tesz lehetővé az ország vízkészlete, hogy azt ne veszélyeztessék. Minden települést felmértek, hogy milyen kútra lehet engedélyt adni.

A kútfúráshoz engedély nem kell, az egyetlen kötelesség ezzel kapcsolatban annyi, hogy meg kell felelni annak az EU-s előírásnak, hogy 2028-ig létrejöjjön egy adatbázis az országban található kutakról.

A kiskerti fúrt kutak tekintetében ez egy jelentős könnyítés, főleg annak fényében, hogy tavasszal még arról szóltak a hírek, hogy a meglévőek esetén is fennmaradási engedélyt kell kérni, amely jelentős költségekkel járhat. Hetekig csak fél információkat lehetett hallani az ügyben, még végül a kormány döntése alapján hatályon kívül helyezték azokat a rendeleteket, amelyek fennmaradási engedélyt írtak elő a háztartási célú kutakra.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!