Magyarország

2017.06.05. 10:25

Pompáznak a virágok – szép, de veszélyes lehet!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A szemet gyönyörködtető virágok akár alattomosak is lehetnek, vigyázzunk!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A szemet gyönyörködtető virágok akár alattomosak is lehetnek, vigyázzunk!

Rengeteg olyan növény van, amelynek virága, termése vagy maga a növény is gyönyörű, szívesen ültetjük a kertünkbe. Ám nem árt figyelni néhány „aranyszabályra”, főleg, ha kisgyermek is szaladgál az udvarunkon, kertünkben. Vannak ugyanis olyan növények, amelyek mérgezőek, így akár az érintésük, vagy egy kevés elfogyasztása is komoly veszélynek teszi ki a csemetéket – de akár a felnőtteket is. Ezeket a növényeket a Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát Kör segítségével szedtük csokorba.

Medvetalp és szömörce

Itt van mindjárt a kaukázusi medvetalp, amely nagyon kimagasló, ernyős virágzatú növény, de borzalmas sebeket okoz. A levelei ugyanis toxint tartalmaznak, ami hozzáérve azonnal a bőrbe kerül, ott pedig nemcsak irritációt okoz, hanem extrém fényérzékenységet is, mivel megszünteti a bőr UV-sugárzásokkal szembeni ellenállását. A növény levelein finom, a csalánéhoz hasonló szőrök találhatók, ezekre kell vigyázni, szembe kerülve a méreg akár egy életen át tartó vakságot is okozhat.

Égő, vörös, viszkető kiütéseket okoz a mérges szömörce, melyek több napig megmaradnak.

Örökzöld, sötét színű levelei és élénkpiros bogyói miatt nagyon kedvelt növény a tiszafa, melynek ágából elég egy is darabka: elfogyasztva képes megölni egy embert. A mérgezés tünetei közt a kezdeti támolygás, remegés, görcsök után, hamar szívelégtelenség jelenik meg.

Hatalmas bordó leveleivel, szép virágával sok kertnek dísze a Ricinus, amelynek vakondűző hatása is ismert. A gyönyörű növény – melynek levelével, virágával szívesen játszanak a gyerekek – akár halálosan mérgező is lehet. Magjaiban ugyanis egy ricin nevű anyag található, mely erős méreg.

Nem árt vigyázni a babarózsával is, hatalmas, illatos, telt virága nemcsak a lepkéket vonzza, de gyakran a gyermekeket is. Nagy mennyiségben hányást, hasmenést, gyulladást válthat ki.

A trombitafolyondárt falrészek, kerítések befuttatására használják, hiszen gyönyörű, trombita alakú virágaival, szép leveleivel a kertek dísze lehet, azonban jó, ha nem kerülnek egy játékos gyerkőc kezébe: hallucinációkat, bőrirritációt okozhat.

Utak, szántóföldek mentén gyakran előforduló növény a beléndek, de vadvirágcsokorba már nem érdemes betenni. Magjai, gyökerei különösen mérgező hatásúak, szára és virága kevésbé, de nagy mennyiségben fejfájást, szédülést, hallucinációkat, beszédzavarokat eredményez. Bolondító beléndekként is ismert, és még szárítva is kifejti mérgező hatását.

A gyűszűvirág szintén nagyon szép, de a növény virágával együtt mérgező. Lenyelve hányást, hasmenést, szívritmuszavart okozhat.

Legyünk óvatosak a tavaszi hagymásokkal is, mint amilyen a nárcisz, krókusz, tulipán. Nyár végén felszedett hagymáiból előfordul, hogy a kislányok elcsenik konyhájukba alapanyagnak. Ezek a virághagymák azonban mérgezőek: hányás, hasmenés, ájulás lehet a főzőcske vége. A tulipán virágai és levele lenyelve irritáló hatású, nagyobb mennyiségben szív- és keringési zavarokat is kiválthat.

ÉM-HI


Ha mérgezés történt

Ha feltételezzük, hogy mérgezés történt, meglátjuk, hogy gyermekünk evett valamelyik növényből, vagy a tünetei alapján azt feltételezzük, a növényt tartsuk meg és forduljunk gyermekorvoshoz. Megállapítja, hogy a növény mérgező vagy nem, és eszerint eldönti, kezelést vagy kórházi ellátást igényel a gyermek, de ha például gyöngyvirágot evett a nebuló, akkor azonnal mentőt kell hívni, hogy minél előbb kórházba kerüljön. Az otthoni hánytatás zavart tudatállapotú beteg, valamint sav- és lúgmérgezés esetén tilos, de növénymérgezés esetén segíthet. Az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat 24 órás, ingyenesen hívható zöld száma: 06-80/20-11-99.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!