Magyarország

2017.06.25. 14:30

A nyári diákmunkásnak a minimálbér mellett a rendes szabadság is jár

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A fiatalkorúakra, akárcsak a felnőttekre, a Munka Törvénykönyvét kell alkalmazni.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A fiatalkorúakra, akárcsak a felnőttekre, a Munka Törvénykönyvét kell alkalmazni.

A szünidő alatt az iskolás korú fiatalok egy része kipróbálja magát a munka világában. Ez a szülőnek is komoly fejtörést okoz, kérdéseket vet fel. Mire figyeljenek, ha gyermekük a vakációt munkával tölti. Hány éves kortól van erre lehetőség? Szükség van-e a szülő hozzájárulására? A legfontosabb jogi tudnivalókról a Miskolci Törvényszék sajtószóvivőjét, dr. Gyurán Ildikót kérdeztük.

A diákok egyszerűsített foglalkoztatásban is dolgozhatnak." dr. Gyurán Ildikó

Szülői hozzájárulással

„Alapvetés, hogy a fiatalkorúakra, akárcsak a felnőttekre a Munka Törvénykönyve szabályai érvényesek – bocsátotta előre dr. Gyurán Ildikó. – A diákok 16 éves kortól létesíthetnek munkaviszonyt, a megkötött munkaszerződés azonban csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A szünidőben azonban a 15. életévüket betöltött diákok is vállalhatnak munkát, ha nappali tagozaton általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak.”

Mint megtudtuk, a diákok egyszerűsített foglalkoztatásban is dolgozhatnak, ebben az esetben nem kötelező a szerződést írásba foglalni, a munkáltatót ilyenkor is bejelentési kötelezettség terheli a munka megkezdése előtt – megszokott módon – telefonon vagy elektronikus úton. „Sokan iskolaszövetkezeteken keresztül létesítenek munkaviszonyt, ebben az esetben a diák az iskolaszövetkezettel áll tagsági jogviszonyban, és a szövetkezet keresi meg a tényleges foglalkoztatót számára” – hangsúlyozta a szóvivő.

„A munkaszerződésnek tartalmaznia kell az alapbért, a munkakört, valamint a munkaviszony időtartamát – határozott vagy határozatlan –, a munkaviszony jellegét, hogy teljes munkaidős vagy részmunkaidős a foglalkoztatás, illetve a munkavégzés helyét. A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, illetve teljesítménybérben is. A munkavállalónak azonban mindenképp meg kell kapnia a minimálbért – vagy annak arányos részét –, ami idén 8 órás foglalkoztatásnál bruttó 127 500 forint.”

Időarányosan…

A diák munkavállalóknak is jár az éves rendes szabadság, amennyiben a naptári évnél rövidebb ideig foglalkoztatják őket, az éves szabadság időarányos részét vehetik igénybe. Így ha a diák 1 hónapig dolgozik, részére a 20+5 nap szabadság 1/12-ed része, vagyis 2 nap szabadság jár.


Nyolc óra vagy kevesebb

A munkavégzés korlátai között lényeges megemlíteni, hogy a fiatalkorúak napi munkaideje nem haladhatja meg a 8 órát, nem rendelhető el számukra rendkívüli munkaidő (napi 8 órán túli munkaidő) és nem végezhetnek éjszakai munkát, azaz nem dolgozhatnak 22 óra és 6 óra között. A diákok számára négy és fél órát meghaladó beosztás szerinti munkaidő esetén legalább harminc perc, hat órát meghaladó munkaidő esetén legalább negyvenöt perc munkaközi szünetet kell biztosítani. Két munkanap között pedig legalább tizenkét óra pihenőidő jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!