Magyarország

2017.05.03. 11:33

A hideg tavasz után itt a moníliaveszély

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az elmúlt hetek időjárása kedvezett a csonthéjasok gombabetegségének.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az elmúlt hetek időjárása kedvezett a csonthéjasok gombabetegségének.

Az elmúlt évek egyik legrettegettebb fertőzése lett a gyümölcsösökben a monília, amivel szinte már mindenkinek meg kellett harcolnia ilyen-olyan sikerrel. A fagyos, hideg, csapadékos és szeles tavasz kifejezetten kedvez a gombabetegség minden fajtájának, így a fagykárok és a méhek hiánya után könnyen lehet, hogy újabb komoly csapással kell majd szembenézni a kertekben.

Erős fertőzésre, járványra lehet számítani, ha olyan hideg a tavasz, hogy fagy a hajnali órákban, amelyeket legalább két héten át változékony hőmérsékletű, olykor csepergős, párás idő követ. Ilyenkor a fagy által megkímélt virágok legyengülnek, a monília­spórák kedvezőbb helyzetbe kerülve bejutnak a magházba. Az elmúlt hetek időjárása a gyümölcsfák virágzása alatt pontosan ilyen volt, így reális a veszélye a moníliafertőzés megjelenésének.

Gyorsan terjedő

A betegség minden fajtájának kórokozója képes megfertőzni a gyümölcsöt, amelyen gyorsan terjedő, rothadó foltok jelennek meg, felületükön szürkés színű penészbevonattal. A gyümölcsök összetöppednek, mumifikálódnak, majd részben lehullanak, részben tavaszig a fán maradnak. A Monilia laxa és a M. fructicola a virágokat is megfertőzi. Ezek barnán elhalva a fán maradnak. A gomba a virágokból az ágakba hatol és a törzs felé halad. Azok a hajtásrészek, melyeken a gomba végignő, gyorsan elhalnak. Rajtuk elszáradt levelek és virágok maradnak. Az egészséges és a beteg részek határán mézgacseppek jelennek meg.

A betegség megelőzésében nagyon fontos, hogy gyűjtsük össze, semmisítsük meg, vagy forgassuk a talajba a gyümölcsmúmiákat. A fertőzött hajtásrészeket, vesszőket, ágakat metsszük le, méghozzá az egészséges egy részével együtt a biztonság kedvéért – a mézgásodás előtt tíz centiméternél ajánlatos – és tüntessük el a kertünkből. A legbiztosabb módszer, ha elégetjük, ugyanis sok fertőző gombafonalat és spórát tartalmaznak.

A csonthéjasok

Ezen felül mindenképpen érdemes permetezni réztartalmú gombaölő szerrel – pl. bordói lé, rézoxiklorid. A kártevők elleni védekezés a fertőzési kapuk számának csökkentése miatt is szükséges. Ha végképp menthetetlennek bizonyul a gyümölcsfánk és reális a veszélye, hogy továbbfertőzi más fáinkat is, akkor nem marad más választás, mint időben kivágni és megsemmisíteni.

A betegség ma már egyformán támad őszi-, kajszibarackot, szilvát, meggyet, cseresznyét, sőt mandulát is – tehát a csonthéjasok vannak veszélyben.

A kajszibarackost művelő Kerekes Béla korábbi cikkünkben úgy nyilatkozott lapunknak: minden évben előfordul a barackosokban a négy moníliaféle, ami egyrészt az ágakat, döntően pedig a gyümölcsöt támadja meg. A monília elleni védekezés minden gyümölcsfánál sarkalatos dolog. Visszavágás után a fa sajnos elkezd söprűsödni, ami nem jó, és további kárt okoz a fában még a fertőzés megállítása után is.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!