Magyarország

2016.10.31. 13:32

KSH: Lesújtó adatok a hazai cigányságról - 10-ből mindössze 4 roma dolgozik

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Lesújtó végzettségi és foglalkoztatottsági adatokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal a hazai cigányságról.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Lesújtó végzettségi és foglalkoztatottsági adatokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal a hazai cigányságról.

A Magyar Nemzet azt írja: 2015-ben a munkaképes cigányság 39 százaléka volt foglalkoztatott, szemben a nem romák 65 százalékos mutatójával. Vagyis tízből mindössze négyen dolgoznak.

A 15 és 64 év közötti romák 80 százalékának legfeljebb általános iskolai végzettsége van, 16 százaléknak még az sincs. Száz romából egy szerez diplomát - írja a Hír TV.

Forrás: Magyar Nemzet

A felmérés a diszkriminációt is vizsgálta: a romák felét érte már hátrányos megkülönböztetés a munkapiacon, származása miatt.

Forrás: HírTVmno.hu.


A diploma, két beszélt idegen nyelv és a kellő ambíció sem tud távol tartani a közmunka csapdájától, ha egy Budapesttől távoli kis faluban élsz, és a szüleid nem tudnak anyagilag támogatni. Nóra egyetemre ment, mert úgy érezte többre hivatott annál, minthogy árkot tisztogasson, de kezdi úgy érezni, hogy nem sok értelme volt. Hónapok óta pályázza az álláslehetőségeket, de vidékről lehetetlennek tűnik munkát találni a fővárosban.

Egy nőt nem vettek fel kukásnak, egy romát csak közmunkásként akartak alkalmazni, hivatalnokként nem, egy cukorbeteg gyereket elküldtek az óvodából – ilyen és ehhez hasonló esetek kerültek az Egyenlő Bánásmód Hatóság elé tavaly. A szervezet a hozzájuk érkezett 733 esetből 33-ban mondta ki 2015-ben, hogy hátrányos megkülönböztetés történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!