Magyarország

2016.07.23. 14:17

Nyári ruha mellé esernyőt!

Miskolc - Párás, fülledt időnk volt pénteken, s az elkövetkező napokban is hasonlóra készülhetünk.

Miskolc - Párás, fülledt időnk volt pénteken, s az elkövetkező napokban is hasonlóra készülhetünk.

A meleg nyári idő ma is marad, bár a többórás napsütést még mindig záporok kísérhetik, amelyek közben az északi-északkeleti szél továbbra is megerősödhet. A levegő akár 15 fokra is lehűlhet hajnalban, ám napközben marad a 33 fokos maximum, az Időkép előrejelzése szerint.

Egy-két órát naponta töltsünk klimatizált helyen!" Dr. Győri Csilla

Még odébb a strandidő

Vasárnap, s jövő hét hétfőn, de még kedden is ugyanilyen időjárásra számíthatunk, sem a hőmérséklet, sem a záporok és zivatarok gyakorisága nem csökken. Fronthatás szerencsére nem várható, úgyhogy az egyetlen, amire fokozottan figyelnie kell, hogy mielőtt kilép a lakásból, ne felejtsen el ernyőt vinni magával – már aki nem akar elázni.

Az igazi strandidő még odébb van, viszont a csalóka időjárás megtévesztő. Ugyanis az UV-sugárzás, különösen 11 és 15 óra között helyenként nagyon erős lehet, így a bőrünket védenünk kell, gondoljunk erre akkor is, ha testfelületünk egy részét szabadon hagyva akár csak az utcán sétálunk! Kiemelten fontos a fokozott folyadékbevitel is.

A páratartalomról tudni lehet, hogy a túl alacsony és a túl magas sem egészséges. Az egészséges ember számára a legmegfelelőbb a 40–60 százalékos relatív páratartalmú levegő. Az ennél magasabb páratartalom torzítja hőérzetünket oly módon, hogy módosítja az izzadásnak, testünk egyik alapvető hűtő folyamatának hatékonyságát. A bőrfelszínre kiválasztott verejték önmagában még nem hűt, csak ha elpárolog.

- ÉM-SzK -


Mit tehetünk?

Dr. Győri Csilla orvos-természetgyógyász aktuális tanácsai:

Fontos, hogy kora reggel és késő este szellőztessünk!

Sok – lehetőleg hűtött – folyadékot fogyasszunk!

Ha csak tehetjük, egy-két órát naponta töltsünk klimatizált helyen (akár bevásárlóközpontokban)!

Ügyeljünk arra: ha ventilátorral hűtjük magunkat, még könnyebben bekövetkezhet a kiszáradás, főleg idős embereknél!

Javítja a közérzetet a tarkón, végtagokon alkalmazott hűtés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!