Magyarország

2016.07.28. 12:10

Ejtőernyőst faragna a honvédség a közmunkásokból

Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Nyíregyháza - Lövészek, ejtőernyősök vagy akár a díszszázad tagjai is lehetnek azok a közmunkások és álláskeresők, akik jelentkeznek a honvédség által meghirdetett toborzásra. Bár a minisztérium tagadta, a kiküldött levelekből az derült ki, hogy ha valakit alkalmasnak találnak a katonai szolgálatra, de nem fogadja el az ajánlatot, az bukja a közmunkát és az összes támogatást is. Szurovecz Illés cikke az Abcúgon.

Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Nyíregyháza - Lövészek, ejtőernyősök vagy akár a díszszázad tagjai is lehetnek azok a közmunkások és álláskeresők, akik jelentkeznek a honvédség által meghirdetett toborzásra. Bár a minisztérium tagadta, a kiküldött levelekből az derült ki, hogy ha valakit alkalmasnak találnak a katonai szolgálatra, de nem fogadja el az ajánlatot, az bukja a közmunkát és az összes támogatást is. Szurovecz Illés cikke az Abcúgon.

Törlik a nyilvántartásból és minden ellátást elveszítenek azok az álláskeresők és közmunkások, akik nem vesznek részt a honvédség toborzásán, derült ki a Kisalföld hétfői cikkéből. Egy Győr-Moson-Sopron megyei, kulturális területen dolgozó közmunkás beszélt arról a lapnak, hogy katonai toborzásra szóló meghívót kapott a járási hivataltól. Azt állította, arra figyelmeztették, hogy ha alkalmasnak bizonyul, el kell fogadnia az ajánlatot, különben elveszíti az állását.

A cikk megjelenése után a Honvédelmi Minisztérium közleményt adott ki, amelyben azt írták senkit sem köteleznek akarata ellenére katonai szolgálatra. “A tájékoztatókon kizárólag a szerződéses katonai szolgálat vállalásának feltételei kerülnek ismertetésre, valamint a szerződéses katonák kötelezettségei, járandóságai. A feladat végrehajtása a Magyar Honvédség legénységi állományának utánpótlás biztosítása mellett a közfoglalkoztatottak munkaerőpiacra történő be-, illetve visszavezetését szolgálja. A megjelenteknek a szolgálat vállalása nem kötelező, ez egy lehetőség” – írták.

Ehhez képest szerdán felkerült a Facebookra egy behívó, amely a gödöllői járási hivataltól érkezett egy közmunkáshoz vagy álláskeresőhöz. Ebben értesítik arról, hogy július 27-én reggel tíz órától a honvédség toborzást tart, majd a következő mondatban kérik, hogy vigye magával az önéletrajzát. A következőkben arra figyelmeztetik, hogy ha nem teljesíti az együttműködési kötelezettségét, és egészségügyi alkalmasság esetén nem fogadja el az ajánlatot,

  • törlik a nyilvántartásból, vagyis megszűnik a kapcsolata a munkaügyi központtal, így esélye sem lesz állást találni,
  • amennyiben részesül valamilyen ellátásban, annak a folyósítását megszüntetik,
  • amennyiben kap foglalkoztatást helyettesítő támogatást (ez az a 22 800 forint, amely közmunka helyett jár), ennek a folyósítását is megszüntetik.
  • A levél végén azt írják, csak akkor mérlegelheti az ajánlat elfogadását, ha az egészségügyi állapota miatt nem találják alkalmasnak. Szerdán a Kisalföldre is felkerült egy levél, amelyet ugyan máshogy fogalmaztak meg, a lényege ugyanaz: aki alkalmas, de nem fogadja el az ajánlatot, azt kizárják a közfoglalkoztatásból.

    Ejtőernyősöket és lövészeket is kerestek

    Egy Nógrád megyei közmunkás kedd reggel vett részt a honvédség előadásán, amelyre körülbelül húsz embert hívtak meg a településről. Ez még nem az alkalmassági vizsgálat volt, csak egy előzetes tájékoztatás, ahol jelentkezőket kerestek. András – akinek nem ez a valódi keresztneve – az Abcúgnak azt mondta, ő is a fent idézett levelet kapta kézhez, az előadáson mégis azzal kezdték, hogy a hírek tévesek, és nem kell aggódniuk az állásuk miatt.

    “Reggel fél kilenckor kellett megjelenni a munkaügyi központban. Elmondták, hogy aki jelentkezik, annak pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálatra kell mennie Kecskemétre, aki pedig alkalmas, annak részt kell vennie egy tíz hétig tartó alapkiképzésen. Szolnokra, Budapestre, Kecskemétre és Debrecenbe kerestek embert, ejtőernyősnek, lövésznek és a díszszázadba is” – mondta.

    A közmunkásoknak napi nyolc órás munkát kínáltak laktanyás elhelyezéssel, szabad hétvégékkel és 110 ezer forint körüli alapfizetéssel, ami attól függően növekszik, hogy hány évre köt szerződést a honvédséggel. Bár ez jóval magasabb a közmunkásbérnél, a hallgatóság közül senki sem jelentkezett. András például azért, mert nem akarta otthon hagyni a másfél éves kisfiát, ráadásul a hétvégi hazautazások is sokba kerültek volna.

    Mivel ezen a településen senki sem kapott kedvet az alkalmassági vizsgálathoz, egyelőre nem egyértelmű, hogy ha valakit alkalmasnak találnak, visszaléphet-e még további retorziók nélkül.


    Kötelező katonai toborzóra hívnak közmunkásokat - tudta meg a Kisalföld. A közfoglalkoztatottaknak azt írták, hogy aki nem fogadja el az állásajánlatot, azt 3 hónapra kizárhatják a közmunkaprogramból. A Honvédelmi Minisztérium viszont azt mondja, nem kötelező aláírni a katonai szerződést.

    A közfoglalkoztatottak körében is toboroz a Magyar Honvédség, de a jelentkezés önkéntes: sem a megjelenés, sem a szerződéskötés nem kötelező - szögezte le a Honvédelmi Minisztérium hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!