Magyarország

2016.05.11. 21:18

Illegális bevándorlás - Alapjogokért Központ: a népszavazás megakadályozhatja a betelepítést

Budapest - Az Alapjogokért Központ elemzése szerint a népszavazás megakadályozhatja az állandó betelepítési mechanizmust - tartalmazza az intézet közleménye, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.

Budapest - Az Alapjogokért Központ elemzése szerint a népszavazás megakadályozhatja az állandó betelepítési mechanizmust - tartalmazza az intézet közleménye, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.

Emlékeztetnek: bár az Országgyűlés által kedden elrendelt népszavazás nem érintheti a tavaly szeptemberi kvótahatározatot, annál van sokkal veszélyesebb uniós javaslat is, amelyre azonban a referendum már kihatással lehet.

Az esetlegesen érvényes népszavazás eredménye ugyanis csak a jövőre vonatkozhat, visszaható hatállyal nem bírhat. Továbbá a kvótahatározat jogszerűségéről egy magyar indítvány nyomán az EU Bírósága fogja kimondani a végső szót - idézik fel.

Ugyanakkor az elmúlt időszakban az Európai Bizottság több olyan javaslattal is előállt, amely felső határ nélkül irányozná elő a kényszerbetelepítést, teljesen központosítaná a menekült- és bevándorláspolitikát, ráadásul súlyos pénzbüntetéssel sújtaná az abban részt venni nem akaró tagállamokat.

Ezekre a kényszerbetelepítési javaslatokra, ha azokat a népszavazást követően fogadná el az unió, a referendum eredménye már vonatkozni fog - közölték.

Ezzel kapcsolatban felidézik: az Európai Bizottság által múlt héten közzétett jogszabály-kezdeményezés állandó, felső korlát nélküli betelepítési kvótát hozna létre.

A javaslat alapján az új rendszerből kimaradókkal migránsonként évente 250 ezer eurós (mintegy 77 millió forint) "szolidaritási hozzájárulást" fizettetnének. Magyarországnak 4,4 milliárd euróba (1350 milliárd forint) kerülne az új rendszer negligálása.

Az összeg azért megdöbbentő, mert a jelenlegi hétéves uniós költségvetés alapján egy magyar állampolgárra mindössze 570 euró (176 ezer forint) támogatás jut évente. Vagyis így a bírság kizárólag azt a célt szolgálná, hogy a tagállamokat belekényszerítse az új szétosztási rendszerbe - állapítják meg.

A javaslat további veszélye, hogy ha a bizottság egy migráns ellátását 250 000 euróra "árazza be", akkor Törökország a nála lévő 2,5 millió migráns után nem a jelenlegi Törökország-EU megállapodás után neki járó 6 milliárd eurót (1851 milliárd forint) követelhetne, hanem ennek több mint százszorosát - tartalmazza az elemzés.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!