Magyarország

2016.04.29. 21:04

Pallas Athéné alapítványok: a jogszabályi előírásoknak megfelelő volt a közérdekű adatok közzététele

Budapest - A Pallas Athéné alapítványok mindenben a hatályos jogszabályok előírásainak megfelelve hozták nyilvánosságra a közérdekű adatokat, és így tesznek a jövőben is - közölték az alapítványok pénteken az MTI-vel.

Budapest - A Pallas Athéné alapítványok mindenben a hatályos jogszabályok előírásainak megfelelve hozták nyilvánosságra a közérdekű adatokat, és így tesznek a jövőben is - közölték az alapítványok pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint ennek megfelelően hoztak nyilvánosságra múlt pénteken valamennyi érintett adatot. A támogatásban részesülő magánszemélyek adataival kapcsolatban mind az információs szabadságról szóló törvény, mind a kialakult bírósági gyakorlat egyértelmű abban, hogy a személyes adatok védelme alá eső információk a nyilvánosságra hozatal során nem adhatóak ki - írják.

A Pallas Athéné Domus Animae, a Pallas Athéné Domus Concordiae, valamint a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítványok ügyében a Kúria ítélete egyértelműen rögzítette a személyes adatok kiadhatóságnak korlátait. Az ítélet - egyes sajtóorgánumokban megjelent hírekkel szemben - arra kötelezte az alapítványokat, hogy a győztes pályázatok tekintetében a nyertesek nevét a természetes személyek kivételével adják ki.

A jogerős ítélet rögzítette: az sem volt megállapítható, hogy lenne olyan kifejezett jogszabályi rendelkezés, amely a személyes adatok közlését lehetővé tenné. Ugyanezt erősíti meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének a tárgyban kiadott állásfoglalása is. A témával foglalkozó egyes médiumok cikkei a közlemény szerint szándékosan és félrevezetően ragadtak ki az állásfoglalásból olyan szövegrészeket, amelyek ennek ellenkezőjét sugallták.

A Pallas Athéné Alapítványok a közérdekű adatokat a Kúria ítéletének megfelelően, az irányadó és hatályos jogszabályok alapján hozzák nyilvánosságra - szögezték le közleményükben az alapítványok.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!