Magyarország

2016.03.02. 14:28

Az iskolaigazgatóknál dobja fel a KELLO azokat a gyerekeket, akik szerintük tartoznak a tankönyvekért

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Szerintük az iskoláknak eddig is nagyrészt tudomásuk volt arról, hogy kik azok, akik fizettek időben és kik azok, akik nem. Prókai Eszter cikke az Abcúgon.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Szerintük az iskoláknak eddig is nagyrészt tudomásuk volt arról, hogy kik azok, akik fizettek időben és kik azok, akik nem. Prókai Eszter cikke az Abcúgon.

“A csatolt táblázat tartalmazza azon diákok listáját, akik nyilvántartásunk szerint nem fizették ki a tavalyi és idei tankönyv vásárlásukból adódó tartozásukat. Kérjük szíves segítségüket a diákok/szülők figyelmének felhívásában, miszerint tartozásuk van a KELLO felé, mely tartozást 8 napon belül legyenek kedvesek rendezni” – ez is szerepel a levélben, amit az iskolák kaptak a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-től. Ennek az állami cégnek a feladata évek óta, hogy eljuttassa a tankönyveket a diákokhoz, ők azok, akiknek ezt a feladatot évről-évre nem sikerül hiba nélkül megoldaniuk – írja 444.hu.

Czunyiné Bertalan Judit, az azóta leváltott köznevelése államtitkár, tavaly többször is ünnepelte, hogy mennyivel több gyerek kap ingyen tankönyvet, és a többi könyv eleve mennyivel olcsóbb lett. A KELLO listájából az is látszik, hogy igenis akad szülő, akinek gondot jelent a befizetés.

Nem nehéz elképzelni, hogy érezheti a szülő vagy a diák nyomásgyakorlásnak, ha az iskolaigazgató vagy a gyerek osztályfőnöke „hívja fel a figyelmét”, hogy tartozik. Nyilván senki nem akarja, hogy a gyerekére pikkeljenek az iskolában, ebben az értelemben hatékony lehet az állami cég stratégiája, még ha első ránézésére nem is tűnik túl tisztességesnek vagy szabályszerűnek. „Nem értem, hogy küldhetik el nekünk a diákok listáját. Az, hogy valaki nem tudja kifizetni a könyveket, az egy elég érzékeny adat.”

Ezt mondták az egyik érintett iskolában.

A Társaság a Szabadságjogokért adatvédelmi programjának a vezetője, Zágoni Rita is hasonló állásponton van. „Személyes adatokról van szó, a KELLO-nak nincs joga ezeket megosztani az iskolával a szülő (vagy 16 év felett a gyerek) hozzájárulása nélkül.” A 444.hu megkérdezte az állami céget is, hogy miért küldte el a suliknak a tartozások adatait.

„A Könyvtárellátó az iskola közreműködésével végzi a tankönyvellátáshoz tartozó teendőket, beleértve a fizetős diákok számláinak szülőkhöz történő eljuttatását. Ebből adódóan az iskoláknak eddig is nagyrészt tudomásuk volt arról, hogy kik azok, akik fizettek időben és kik azok, akik nem.”

Ezzel érveltek a cégnél. Hivatkoztak a nemzeti köznevelés tankönyvellátásáról szóló törvényre is, amiben szerintük szerepel, hogy a diákok adatait az iskolák eljuttatják hozzájuk, és ők azok kezelhetik.

Az valóban szerepel a törvényben.Az viszont nem, hogy a KELLO a neki tartozó diákok adatait átadhatná az iskoláknak, vagy hogy a suliknak segíteni kellene a behajtásban. Sőt, pont azért meglepő a cég eljárása, mert a törvény szerint hozzáférnek a diákok és a szülők neveihez, lakcímükhöz. Az állami cégnek így minden szükséges eszköze megvan, hogy maga emlékeztesse a szülőket a tartozásra, az iskola bevonásának a nyomásgyakorláson kívül maximum annyi értelme lehet, hogy a KELLO megspórolja magának az ezzel járó adminisztrációt.

Az iskoláknak elküldött adós diákok nyilvántartása egyébként nem is sikerült hibátlanul, olyan gyerek is felkerült rá, akinek a szülei befizették a tankönyvek árát. A KELLO szerint ilyen csak az esetek néhány ezrelékében fordulhatott elő.

„Ezekben az esetekben a KELLO munkatársai elvégezték a szükséges rendszerszintű módosításokat, az érintett diákok szüleitől pedig elnézést kértek a cég nevében eljáró ügyfélszolgálati munkatársak.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!