Magyarország

2016.02.20. 19:49

Lobogtak a kockás ingek a Teleki előtt

Budapest - Sokan elmentek a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója melletti szolidaritási tüntetésre pénteken. A felszólaló tanár visszautasította a kormány pökhendi hangnemét, a diákok helyet követeltek maguknak a köznevelési kerekasztalnál, és parázsban tartanák az országot, amíg teljesen át nem alakítják az oktatást. Ballai Vince cikke az Abcúgon.

Budapest - Sokan elmentek a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója melletti szolidaritási tüntetésre pénteken. A felszólaló tanár visszautasította a kormány pökhendi hangnemét, a diákok helyet követeltek maguknak a köznevelési kerekasztalnál, és parázsban tartanák az országot, amíg teljesen át nem alakítják az oktatást. Ballai Vince cikke az Abcúgon.

Virágok a kerítésen - Fotó: Kaszás Tamás

Több száz ember gyűlt össze péntek késő délután a budapesti Teleki Blanka Gimnázium előtt, a gimnázium igazgatója melletti szolidaritási tüntetésen. A tömeg szinte teljesen betöltötte a négysávos Ajtósi Dürer sor iskola előtti szakaszát – szép kis dugót okozva a péntek délutáni csúcsforgalomban -, sokan a szemközti irodaház parkolójából hallgatták a beszédeket.

Az igazgatót kedden levélben szólította fel a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), hogy mutassa be, milyen körülmények között mentek el tüntetni Miskolcra az iskola tanárai, és hogyan tájékoztatták a szülőket a miskolci gimnáziumot támogató nyílt levelükről. Pukli István igazgatóval készült interjúnkat itt olvashatja.

Fotó: Kaszás Tamás

A legfontosabb a tanszabadság – mondta az Abcúgnak az egyik tüntető, János, aki házilag készült esernyős kitűzőt viselt a kabátján, a múlt szombati Kossuth téri tüntetésre utalva. Szerinte a tankönyvválasztáshoz és a tanterv kidolgozásához is szabad kezet kellene kapniuk az iskoláknak, a tanároknak meg vissza kellene adni a szuverenitásukat.

Unokája letreheltsége miatti aggodalma hozta ki a tünetésre Évát, aki nyugdíjas informatikus. “Csak fél kettőkor kapnak ebédet, olyan sok órájuk van.” A nő fölháborítónak tartja ahogy a telekis igazgatóval viselkedik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), és hogy a tanárok szerinte meg vannak félemlítve. “Annyira kilóg a lóláb, hogy a kormány a kifárasztásra apellál.”

A fehér virágokkal teletűzött kerítésnél páran “Je Suis Teleki” és “Je Suis Pukli István” táblákat tartottak, de több kockás ing is feltűnt a tömegben, és nem csak az embereken. A botokra tűzött, transzparens gyanánt magasba tartott üres ruhadarabokat furcsán rángatta a hideg szél, amíg az emberek a beszédeket hallgatták.

Törley Katalin – Fotó: Kaszás Tamás

Törley Katalin, a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára, Pilz Olivér üzenetét olvasta fel. Az oktatási tiltakozások másik emblematikus arca ihletett levelében írt arról, hogyan lelt barátra a Teleki igazgatójában, és hogy neki is fájdalmat okoz az őt ért támadás, de megnyugtatta: “Látod, hogy mennyien állnak mögötted, és nem csak egy tábla.” Pukli Istvánt a “sokkarú óriás” ellen küzdő Don Quiotéhoz hasonlította. Bármi legyen is a küzdelem vége, “az erkölcsi győzelem a tiéd” – üzente Pilz.

A kölcseys tanárnő maga is mondott pár szót: hogy életében nagyon kevés példát látott ekkora szolidaritásra, amivel a tanárok és a diákok kockásinges akcióira utalt. “Tudom, hogy a diákok mögött ott állnak a szülők is”. Szerinte mindenkinek elege van a kormány pökhendi és leereszkedő hangneméből, hogy úgy beszélnek velük, mintha egy szemtelen gyerekhez szólnának. “Pedig ezt a modern pedagógia már meghaladta.” Visszautasította, hogy beletaposnak a tanárok szakmai önérzetébe, és közölte: felnőtt és jogtudatos állampolgárok állnak a kormánnyal szemben, akik tudják mit akarnak elérni:

“Hogy az oktatás mindenki számára kedvezően és teljesen átalakuljon.”

Balog Bence - Fotó: Kaszás Tamás

Az igazgató mellett állnak a diákok is, az ő nevükben Balog Bence, a Teleki egyik tanulója szólalt fel, aki felsorolta a klikes rendszer pár hiányosságát: a szaktanárhiányt, a hidegben is az udvaron tartott kötelező tornaórákat, és hogy a héten általa megírt dolgozatokat a tanárok állták saját zsebből (a papírt és a fénymásolást). Majd közölte, a diákok is szeretnének helyet kapni az oktatási kerekasztalnál, különben “komolyabb eszközök felé fogunk nézni”, mert az ő életükről is szó van. Erről hétfőn írásban is tájékoztatják a kormányt. Egy hetet adnak a válaszra.

Kálovics Enikő – Fotó: Kaszás Tamás

A végén Kálovics Enikő, a szolidaritási eseményt szervező Független Diákparlament képviselője szólalt fel, aki ironikus hangnemben elevenítette fel az elmúlt hetek eseményeit, élénk fújolást váltva ki, amikor például az igazgatót a Klik részéről ért nyomásról beszélt. A végén egy perc néma csendet kért (ekkor, még az addig kitartóan fújó szél is elállni tűnt egy pillanatra), amivel nem csak a kormánynak üzentek, hanem azoknak is, akik félelemből még nem csatlakoztak a tiltakozásokhoz. “Ne féljetek, mert meg van az erő” – üzente, majd a február 29-i iskolakerülős tiltakozásra hívta fel a hallgatóságot.

“Közel sincs vége, tartsuk parázsban az országot!” – mondta végül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!