Magyarország

2015.09.24. 19:52

Illegális bevándorlás - Lázár: a kormány a parlamentben vitatná meg a kvótarendszer kérdését

Budapest, 2015. szeptember 24., csütörtök (MTI) - Országgyűlési vitát kezdeményez a kvótarendszerről a kormány, mert szeretné megismerni az ügyben a parlamenti pártok véleményét mielőtt határoz arról, hogy bíróságon támadja-e meg az uniós kvótadöntést - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Budapest, 2015. szeptember 24., csütörtök (MTI) - Országgyűlési vitát kezdeményez a kvótarendszerről a kormány, mert szeretné megismerni az ügyben a parlamenti pártok véleményét mielőtt határoz arról, hogy bíróságon támadja-e meg az uniós kvótadöntést - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Szavai szerint a kvótarendszer tipikus példája a "morális imperializmusnak", amelyet "Németország kényszerít rá Európára". A magyar kormány súlyosan hibás döntésnek tekinti a kvótarendszert - nyomatékosította, megjegyezve: nem tudja akceptálni, hogy azok, akik demográfiai, lelkiismereti vagy munkaerőpiaci problémák miatt be akarnak fogadni, azok "velünk is be akarnak fogadtatni".

Lázár János azt is közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután a nemzetbiztonsági kabinet rendkívüli ülésén ad tájékoztatást bajorországi és brüsszeli tárgyalásairól, és szó lesz a magyar-horvát határszakasz védelméről is. Megjegyezte, hogy a kormány a következő napokban folyamatosan konzultálni fog a szomszédos érintett országok vezetőivel.

Reagált arra is, hogy a szerdai rendkívüli uniós csúcson Werner Faymann osztrák kancellár azt hangoztatta, ha a kerítés az ára a bevándorlók megállításának, akkor Magyarország inkább engedje át őket. A tárcavezető veszélyesnek minősítette ezt a kijelentést, utalva arra, hogy akár 30-40 ezer ember is lehet a horvát és magyar határnál, s jelezte: a kancellár felvetését mérlegelni kell. Kiemelte, hogy a magyar tapasztalat szerint a schengeni külső határ megvédhető, de ha Ausztria mást akar, akkor viselnie kell a következményeket. "Kell beszélnünk Ausztriával arról, hogy hogyan képzeli ezt a súlyos mondatot" - fogalmazott.

Azt is hangoztatta: az európai vezetők közül többeknek "a bölcsessége és a hangereje arra terjed ki, hogy elmondja nekünk mi a jó és hogy miért vagyunk fasiszták", de amikor felmerül olyan kérdés, hogy ki viseli a költségeket, akkor nem tudnak válaszolni.

A miniszter kiemelte, hogy szerdán "abszolút rekord" dőlt meg: több mint 10 ezer illegális bevándorló lépett Magyarország területére, mintegy száz ember kivételével - akik Szerbia felől jöttek - szinte mindenki Horvátország felől. Így szerda éjfélig az idén már összesen 242 ezer illegális bevándorló lépte át Magyarország határát, ami példátlan - közölte.

A Miniszterelnökség vezetője szervezett akcióról beszélt, mint mondta, a magyar-szerb határzár felállításával megváltozott az útirány, a magyar-horvát határszakaszra "szerveződött rá" az illegális bevándorlás, ami súlyosan sérti Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit.

Szerinte "elképesztő biztonsági kockázata van annak, amit jelen pillanatban Európa csinál".

Arra a kérdésre, hogy a kormánynak van-e letelepítési terve, Lázár János azt válaszolta: a kabinetnek egy letelepítési terve van, ez a határon túli magyarokra vonatkozik, ha támadás érné őket.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!