Magyarország

2013.06.08. 12:45

Román ortodox templomot avatnak Pusztaottlakán

Békéscsaba, 2013. június 8., szombat (MTI) - Román ortodox templomot szentelnek fel vasárnap a Békés megyei Pusztaottlakán. A 24 méter magas fatemplomot Szent György nagyvértanúról nevezik el.

Békéscsaba, 2013. június 8., szombat (MTI) - Román ortodox templomot szentelnek fel vasárnap a Békés megyei Pusztaottlakán. A 24 méter magas fatemplomot Szent György nagyvértanúról nevezik el.

Simonka György, a négyszáz lakosú Pusztaottlaka fideszes polgármestere elmondta, a templom máramarosi fatemplomok stílusában épült, Magyarországon hasonló román ortodox fatemplom nem található.

Az országgyűlési képviselő hozzátette: Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye területén utoljára száz éve építettek templomot, akkor is Pusztaottlakán, így a vasárnapi ünnepségen az Úr Mennybemenetele templom építésének centenáriumáról is megemlékeznek.

Közölte, a templomszentelésen magyar és román állami tisztségviselők mellett részt vesznek a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye és az Aradi Román Ortodox Érsekség egyházi főpapjai és lelkészei, a szertartást Timotei Seviciu, aradi érsek celebrálja.

Az új templom építésének jelentőségéről Kalinik archimandrita, a templomépítési program vezetője az MTI-nek elmondta: egyházi és vallásturisztikai vonatkozása miatt túlmutat Pusztaottlaka településen, közvetetten Békés és Arad megyék között erősíti a vallási és a kulturális kapcsolatokat.

Az új templom az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap támogatása segítségével épült fel, Magyarország és Románia társfinanszírozásával összesen 1,25 millió euróból (több mint 370 millió forintból) - közölte.

"Közös célunk a térség vallásturisztikai célú fejlesztése, a román ortodox egyházra épülő vallási és zarándokturizmus feltételeinek a megteremtése. A templomépítés a komplex program első fázisa volt, a következő programunk egy határ menti zarándokút kiépítéséről szól, ami az aradi érsekségtől indul és érinti a Békés megyei határ menti ortodox vallási közösségeket magában foglaló településeket, így többek között Gyulát, Kétegyházát, Eleket Pusztaottlakát" - emelte ki Kalinik archimandrita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!