Magyarország

2013.06.11. 14:13

Rendvédelmi fórumsorozat a hátrányos helyzetű térségekben

Budapest, 2013. június 11., kedd (MTI) - A hátrányos helyzetű térségekben lakó, főleg roma fiatalok rendőri munkára toborzását, valamint a rendőrség és a roma közösségek közötti bizalom erősítését szolgálja az a rendvédelmi fórumsorozat, amelyet kedden mutattak be Budapesten, a brit nagykövetségen.

Budapest, 2013. június 11., kedd (MTI) - A hátrányos helyzetű térségekben lakó, főleg roma fiatalok rendőri munkára toborzását, valamint a rendőrség és a roma közösségek közötti bizalom erősítését szolgálja az a rendvédelmi fórumsorozat, amelyet kedden mutattak be Budapesten, a brit nagykövetségen.

A programot Boda József dandártábornok ismertette. Elmondta, a toborzással, azzal, hogy a rendőrség kötelékében dolgozók között növelni kívánják a romák számát, a cigányok rendvédelembe vetett bizalma is növekedhet.

Ennek érdekében az ország 12 régiójának halmozottan hátrányos településein a 9-14 évesek, továbbá a felnőttek között hatfős rendőrcsapat tart lakossági fórumokat és beszél a helyiekkel a karrierlehetőségekről, élvezve a helyi önkormányzatok támogatását. A széles körű tájékoztatáshoz önkénteseket keresnek, és adatbázist készítenek arról, kik azok, akik alkalmasak lehetnek a rendvédelmi munkákra - tette hozzá.

Makula György rendőr őrnagy, a fórumok lebonyolításában tevékeny szerepet játszó, 2006 óta működő Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület (Faerleo) elnöke elmondta, hogy az adatbázisba nemcsak a rendőrségi, hanem más közfeladatot ellátó munkakörökbe is alkalmas fiatalokat is fel kívánnak venni.

Makula György, aki maga is tagja a hatfős tájékoztató csoportnak, megemlítette, hogy a legközelebb június 20-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőládon tartanak fórumot, amelyen a brit nagykövet is részt vesz majd. Azt mondta, szeretnék elérni, hogy rendvédelmi ösztöndíj is segítse a roma fiatalokat.

A programot bemutató tájékozatónak helyszínt biztosító brit külképviselet részéről Theresa Bubbear nagykövethelyettes arról beszélt, hogy Nagy-Britanniában régóta ösztönzik a rendőrségen belüli sokszínűséget, támogatják a kisebbségekhez tartozók alkalmazását.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete hangsúlyozta, hogy országa elkötelezetten támogatja a romák társadalmi integrációját, nemcsak Magyarországon, hanem más európai országokban is. Az előítéletek ellen és a társadalmi tolerancia érdekében együttműködnek számos kormányzati és civil szervezettel - tette hozzá.

Személyes tapasztalatairól szólva megemlítette, hogy nemrég Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterrel Nyíregyházán járt, és helyi romákkal és nem romákkal beszélve pontosan tudja, mennyire összetett kérdéskörről van szó. Ezért is tartja fontosnak a Faerleo által kezdeményezett fórumsorozatot és a hasonló programokat.

Tove Skarstein, Norvégia budapesti nagykövete a többségi társadalom és a kisebbségek szempontjából is fontosnak nevezte a rendőrség iránti bizalom növelését. Hangsúlyozta, hogy a romák társadalmi integrációjában minden erőfeszítés esetén fontos a romák részvétele. Elmondta, hogy a következő években az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Alapok révén összesen 40 milliárd forintra lehet pályázni a leginkább kiszolgáltatott helyzetben élők segítését szolgáló programokkal.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!