Magyarország

2013.06.09. 14:25

Georg Paul Hefty: zsarolhatják Merkelt a szociáldemokraták - INTERJÚ

Budapest, 2013. június 9., vasárnap (MTI) - Teljes mértékben nyitottnak nevezte az alig több mint három hónap múlva esedékes német parlamenti választásokat Georg Paul Hefty.

Budapest, 2013. június 9., vasárnap (MTI) - Teljes mértékben nyitottnak nevezte az alig több mint három hónap múlva esedékes német parlamenti választásokat Georg Paul Hefty. A magyar származású német újságíró és politológus abból az alkalomból nyilatkozott Budapesten az MTI-nek, hogy Németországban a napokban jelent meg a közelgő választásokkal, illetve a kilátásokkal foglalkozó Német politikai rulett című könyve. Hefty szerint Németországban nagy valószínűséggel nagykoalíciós kormány alakul Angela Merkel vezetésével, de szociáldemokrata értékek figyelembevételével. Jó szereplése esetén ugyanis az SPD zsarolhatja Merkelt.

A német választók a parlament összetételéről döntenek, de azt már kevésbé befolyásolhatják, hogy milyen kormány, illetve milyen koalíció alakul. Azt pedig egyáltalán nem tudják befolyásolni, hogy a koalíciós partnerek milyen szerződést kötnek egymással, illetve milyen politikában állapodnak meg.

A pillanatnyi helyzet azt valószínűsíti, hogy a jelenlegi kormány, azaz a keresztény pártok (CDU-CSU) és a liberális szabad demokraták koalíciója nem szerez többséget. Ugyanakkor az ellenzéki baloldal - a szociáldemokraták és a Zöldek - sem lesz elég erős a kormányalakításhoz. Az pedig valószínűtlen, hogy a harmadik ellenzéki párttal, az egykori keletnémet kommunista utódpártot is magában foglaló Baloldal pártjával szövetséget kötnének. Ebből fakadóan két variáció marad. Az egyik a CDU/CSU esetleges koalíciója az erősödő Zöldekkel, ami a valószínűtlenebb változat. A másik, és egyben valószínűbb lehetőség a nagykoalíció a CDU/CSU és a szociáldemokraták részvételével.

"Kérdés, hogy - noha Angela Merkel a konzervatívok kancellárjelöltje - a választások, illetve a koalíciókötés eredményeként ki fogja vezetni a kormányt" - jelentette ki Georg Paul Hefty. Nem tartotta kizártnak ugyanis, hogy a koalíció megkötésének fejében a szociáldemokraták, erejüket próbálva, Merkel helyett más kormányfőt akarnak majd, ennek elutasítása esetén pedig erőteljes tartalmi követelésekkel állnak elő.

A neves újságíró - aki évtizedeken keresztül a tekintélyes konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung vezető szerkesztője volt - utalt arra, hogy az alkotmány értelmében a kancellár a politikai irány meghatározója. Merkel első kormányzása idején nagykoalíciós irányvonalat képviselt, a második kormányzati ciklusban viszont már egy "kiskoalíciós" irányt követett.

Hefty utalt arra, hogy Angela Merkelnek ma a CDU-ban nincs alternatívája. Azaz a nagyobbik keresztény párt Merkel helyett más kancellárt aligha tudna kiállítani, ezért minden bizonnyal arra kényszerül majd, hogy a koalíciós szerződés főbb pontjaiban engedjen majd a szociáldemokratáknak. Jóval nagyobb engedményekről lehet szó, mint azt a választók el tudnák képzelni. "Itt egyfajta üzletről van szó" - jelentette ki.

A jelenlegi német belpolitikai viharokkal kapcsolatban Hefty azt mondta, azok aligha rengetik meg a Merkel-kormányt. Ezzel kapcsolatban utalt a kancellár által kilátásba helyezett, és az ellenzék által erőteljesen bírált, több tízmilliárd eurós jóléti intézkedésekre. A tervezett "osztogatások" a választókat egyáltalán nem irritálják - jelentette ki Georg Paul Hefty, emlékeztetve arra, hogy 2009-ben a szabad demokrata FDP éppen adócsökkentési ígéreteinek köszönhetően szerepelt rendkívül jól a választásokon, noha lehetett tudni, hogy az ígéreteknek semmifajta költségvetési fedezetük nincs. "Egyetlen párt sem tud mást tenni, mint jótéteményeket ígérni, a kérdés csak az, hogy melyik társadalmi csoport számára" - tette hozzá.

A pilóta nélküli repülőgépek, az úgynevezett drónok tervezett vásárlásával kapcsolatban kialakult botrányt súlyosabbnak nevezte, az ugyanis gyengíti Thomas de Maiziere védelmi minisztert. Hefty szerint ő az egyetlen elképzelhető Merkel-utód a nagyobbik uniópártban. A drónkérdés ugyanakkor ismét megpendíti a "pacifista húrt" a német lakosság körében. A hangadó német lakosság a második világháború óta pacifista, a "néma tömegek" azonban nem. Nehezen kiszámítható, és csak a választások napján dől el, hogy az egésznek milyen hatása lesz. Kérdés az is, hogy a miniszter túléli-e a botrányt.

Georg Paul Hefty szerint Merkel kimagasló népszerűségének az oka egészen egyszerűen az, hogy "jó kancellár". Mégpedig azért, mert mögötte áll Németország súlya, amit egy kis ország kormányfője aligha mondhatna el. Másrészt azért, mert teljes mértékben kézben tartja saját pártját. Harmadrészt pedig azért, mert közvetve mindig bizonyítani tudta, hogy nincs igazi ellenjelöltje.

Hefty szerint Peer Steinbrück ezzel szemben "rossz kancellár lenne". A szociáldemokrata kancellárjelölt gyakran változtatja a véleményét, de meggyőzően "adja elő". "Nézetem szerint az SPD nem is azért jelölte őt, hogy megnyerje a választást, hanem, hogy mérsékelje a konzervatívok és a szociáldemokraták támogatottsága közötti különbséget" - mondta.

Utalt arra, hogy a német lakosság körében a válság időszakában erősödött az euroszkepticizmus. A választók egy rétege elégedetlen amiatt, hogy az "alkalmatlan" országok továbbra is az euróövezet, illetve az unió tagjai maradtak. Ezt bizonyítja az euróellenes Alternatíva Németországért párt megjelenése. A párt azonban aligha kerül be a törvényhozás alsóházába, a Bundestagba, mert egyetlen céljával nem politikaképes, és meg fog bukni - jelentette ki.

Akármilyen kormány jön létre Németországban, két dolgot meg kell oldania. Az egyik az európai együttműködés továbbvitele, és nem biztos, hogy Európa a takarékosságon alapuló német utat akarja követni. A másik pedig az, hogy az új német kormánynak reagálnia kell az erősödő politikai közömbösségre - jelentette ki.

Az említettek alapján Georg Paul Hefty az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett: "Németországban nagykoalíciós kormány alakul Angela Merkel vezetésével, de tartalmi meglepetésekkel".

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!