Magyarország

2013.06.04. 13:56

Árvíz - OKF: kilenc településen védekeznek

Budapest, 2013. június 4., kedd (MTI) - Négy katasztrófavédelmi igazgatóság kilenc településén folytatnak árvízi védekezést, a fővárosban több helyszínen is - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapján.

Budapest, 2013. június 4., kedd (MTI) - Négy katasztrófavédelmi igazgatóság kilenc településén folytatnak árvízi védekezést, a fővárosban több helyszínen is - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapján.

Legfrissebb közleményük szerint Győr-Moson-Sopron megyében Dunaszentpálon; Komárom-Esztergom megyében Komáromnál, Neszmélynél és Dunaalmásnál, míg Pest megyében Százhalombatta, Szentendre, Leányfalu és Sződliget végez hivatalosan is megelőző munkálatokat.

Az OKF a honlapján az önkéntesek koordinálását segítő telefonszámokat is közzétette.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) kedden az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a dunai árhullám tetőzése a Szigetközben pénteken várható, Budapesten előreláthatólag vasárnap tetőzik majd a folyó.

Kiemelték: a Duna vízgyűjtőjén leesett jelentős mennyiségű csapadék következtében kialakult árhullám rendkívüli intézkedéseket igényelt. A belügyminiszter összehívta mindazon szervezeteket, amelyek az árvíz biztonságos levezetésében hatékonyan tudnak közreműködni, a védekezési feladatok ellátása folyamatos és ütemszerű. A védekezést az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálja.

"Az árhullám okozta helyzet kezelésére a belügyminiszter intézkedései nyomán adottak a személyi, tárgyi és technikai feltételek, azok összehangolása eredményes védekezést tesz lehetővé" - hangsúlyozták.

Kedd déltől Orbán Viktor miniszterelnök veszélyhelyzetet hirdetett ki a Duna áradása miatt az érintett térségekre.

A közleményben az áll: veszélyhelyzet idején az Országos Vízügyi Főigazgatóság folyamatosan figyeli a lokalizációs terveket, a kapott feladatokat pedig folyamatosan teljesíti. Az osztrák területen levonuló árhullám helyzetét a belügyminiszteren keresztül kétóránként jelentik a miniszterelnöknek - tették hozzá.

Az OMIT tájékoztatása szerint jelenleg már több mint 490 kilométer töltés mentén védekeznek a szakemberek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!