Magyarország

2013.06.07. 14:21

Árvíz - Bács-Kiskun megyében mezőgazdasági területek és a bajai Petőfi-sziget van veszélyben

Kecskemét, 2013. június 7., péntek (MTI) - Bács-Kiskun megyében a fővédvonalon belüli mezőgazdasági területek, valamint Baján a Petőfi-sziget kerülhet veszélybe a vártnál magasabb vízállás esetén - mondta Kerényi János, a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság elnöke pénteken, Kecskeméten tartott sajtótájékoztatón.

Kecskemét, 2013. június 7., péntek (MTI) - Bács-Kiskun megyében a fővédvonalon belüli mezőgazdasági területek, valamint Baján a Petőfi-sziget kerülhet veszélybe a vártnál magasabb vízállás esetén - mondta Kerényi János, a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság elnöke pénteken, Kecskeméten tartott sajtótájékoztatón.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja hangsúlyozta: kérte a kormánytól a veszélyhelyzet kihirdetését, de erről csak később, a Duna budapesti tetőzésének ismeretében születhet döntés.

Kerényi János hangsúlyozta: a katasztrófavédelem álláspontja szerint a fővédvonalak védhetők, emberi élet nem kerülhet veszélybe. Mint mondta, a Dunaegyháza és Dunapataj közötti 40 kilométeres nyári gátról olyan döntés született, hogy megpróbálják megvédeni. Ha a fő védvonalon belül lévő nyári gát átszakad, mintegy hárommilliárd forintos mezőgazdasági kár keletkezhet.

Kiemelte: a Duna Bács-Kiskun megyei szakaszán hajózási tilalmat rendelt el, csak az élelmiszer-szállítás, valamint az élet- és vagyonmentés érdekében lehet hajózni. Még nem rendelték el a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a megyei Duna-szakaszon, de ezt is megteszik a folyó budapesti tetőzése után - fűzte hozzá.

A tervek szerint a bajai Duna-hidat előreláthatóan kedden lezárják, mert a Baja - Bátaszék úton keresztül fognak a vadak menekülni a Gemenci árterületről; súlyos vadkárra lehet számítani.

Tájékoztatása szerint megvan a szükséges állomány a védelmi munkálatok elvégzésére, a közfoglalkoztatottak is a védekezéshez mennek, honvédségi segítséget még nem kértek, de erre is sor kerül.

Farkasinszki Lóránt, Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója ismertette: a rendkívüli helyzet a folyó 129 kilométer hosszú megyei szakaszát érinti. Az előrejelzések szerint a folyó a megye valamennyi helyén eléri vagy meghaladja a korábban mért legmagasabb szintet.

Beszámolt arról, hogy Baján a Nagy-Pandúr-szigetről péntek reggelig kitelepítették az ott lakókat, majd a nagyobb károk enyhítése érdekében "meggyengítik" a gátat azért, hogy lassan történjen az elárasztás.

Hangsúlyozta: a kritikus pontok megerősítése megtörtént, Dunavecse, Dunaegyháza, Solt és a Harta térségében a nyári gátak védelmére 340 ezer homokszákot kaptak az önkormányzatok.

A katasztrófavédelemben 24-24 órás szolgálatot rendeltek el, s az így felszabadult embereket Kecskemétről is a gátak védelmére rendelték. Kecskemétről 154 embert vezényeltek Pest megyébe, őket bármikor vissza lehet rendelni - tette hozzá.

Farkasinszki Lóránt elmondta: a Duna érintett szakaszán veszélyes üzemek is vannak, ezekben megtették az elővigyázatossági óvintézkedéseket.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!