Magyarország

2013.05.17. 19:43

Köznevelési államtitkárság: a pedagóguskar létrehozása növeli a hivatás társadalmi megbecsülését

Budapest, 2013. május 17., péntek (MTI) - A köznevelési államtitkárság szerint a Magyar Pedagógus Kar létrehozása hozzájárul a pedagógus hivatás társadalmi megbecsülésének növeléséhez. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkársága ezt pénteken közölte az MTI-vel a témában elhangzott nyilatkozatokra és tiltakozásokra reagálva.

Budapest, 2013. május 17., péntek (MTI) - A köznevelési államtitkárság szerint a Magyar Pedagógus Kar létrehozása hozzájárul a pedagógus hivatás társadalmi megbecsülésének növeléséhez. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkársága ezt pénteken közölte az MTI-vel a témában elhangzott nyilatkozatokra és tiltakozásokra reagálva.

A dokumentumban kiemelték, hogy a Magyar Pedagógus Kar az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusok önkormányzattal rendelkező köztestülete lesz, és feladata az etikai kódex megalkotása és a pedagógiai célú közösségi szolgálat megszervezésének ellenőrzése, valamint az ezzel kapcsolatos tanácsadó, információs tevékenység működtetése. A megfelelő felhatalmazással, egyértelmű támogatottsággal rendelkező kar garanciát jelent majd arra, hogy szakmai kérdésekben a pedagógusok tényleges véleményének felhasználásával születnek meg a döntések.

Mint írták, a hivatás gyakorlásával kapcsolatos morális szabályokat rögzítő etikai kódex sok évtizedes hiányt pótol. Ahogy ennek szükségességét nem kérdőjelezi meg senki az orvosok, ügyvédek, újságírók esetében, úgy a pedagógusokat illetően sincs helye kételynek, hiszen az óvodapedagógusok, tanítók, tanárok "gyermekeink személyiségét, tudását, jövőjének alakulását formálják".

Kitértek arra is, hogy egy márciusi közvélemény-kutatás eredménye szerint Magyarország felnőtt lakosságának 64 százaléka igényli a pedagógusok etikai kódexét. A köznevelési államtitkárság szerint a kódex majdani tartalmával kapcsolatban minden jóslat felesleges, hiszen arról a jövőre felálló önszerveződő testület szabadon dönt.

A testület legalább ilyen fontos hivatása, hogy állást foglaljon az ágazat munkáját szabályozó törvényekkel, jogszabályokkal kapcsolatban. Az oktatást irányító miniszter szakmai partnereként jogszabályok készítését, módosítását maga is kezdeményezheti - jelezték.

A közlés szerint jelenleg több mint 160 pedagógusszakmai szervezet működik ismeretlen taglétszámmal és különböző aktivitással.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma öt pedagógus-szakszervezettel megállapodott abban, hogy elfogadják a Magyar Pedagógus Kar felállítását. Rögzítették az érdekvédők azon kívánságát, hogy a testület kizárólag szakmai feladatokat lát el.

A testület létrehozásának hírére elindult politikai támadások jól jelzik, milyen nagy szükség van a karra. A leghangosabban tiltakozók korántsem képviselik a pedagógus társadalom többségét - zárul a kommüniké.

Pénteken a Pedagógusok Szakszervezete úgy nyilatkozott, hogy tudomásul veszik a kar létrehozását, de nem támogatják. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Történelemtanárok Egylete és a Magyartanárok Egyesülete közösen tiltakozott a kar felállítása ellen, a PDSZ a közjogi méltóságokhoz petíciót is eljuttatott, amelyben követelték az előterjesztés visszavonását.

Bírálta az elképzeléseket az MSZP és az LMP is, míg a Fidesz szerint a baloldal csak szavazóbábunak nézi a pedagógusokat, ezzel szemben a kormány minden tanárt partnernek tekint.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!