Magyarország

2013.05.16. 15:34

Az Erzsébet-program keretében kilencezer gyerek nyaralhat az idén a zánkai centrumban

Zánka, 2013. május 16., csütörtök (MTI) - Kilencezer, szociálisan rászoruló gyermek nyaralhat az idén a zánkai Új Nemzedék Központ területén - jelentette be Nagy Anna, az Erzsébet-program szóvivője csütörtökön sajtótájékoztatón, Zánkán.

Zánka, 2013. május 16., csütörtök (MTI) - Kilencezer, szociálisan rászoruló gyermek nyaralhat az idén a zánkai Új Nemzedék Központ területén - jelentette be Nagy Anna, az Erzsébet-program szóvivője csütörtökön sajtótájékoztatón, Zánkán.Hozzátette: Zánkára várnak ezer, határon túl élő magyar gyermeket is, akik a környező országokból érkeznek a Határtalan túra elnevezésű táborba, "sokan közülük először látogatnak az anyaországba".

Az egyhetes nyaralásért a családoknak 1-2 ezer forintot kell fizetniük, ha a családban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a minimálbért, ha meghaladja, akkor tízezer forintot - ismertette a szóvivő.

Tájékoztatása szerint a kilencezer gyermekből hatezren általános iskolások, míg a többiek tematikus - sport-, formatervezői, vízi mentő - táborban nyaralhatnak. Szólt arról is, hogy az Erzsébet-programban az idén 135 ezer ember kapott rendkívül kedvezményes nyaralási, táborozási lehetőséget, közülük 73 ezer a gyermek.

Nagy Anna kiemelte: az Erzsébet-program nem ér véget a nyárral, a tavaszihoz hasonlóan ősszel is lesznek háromnapos osztálykirándulások, amelyekért ezer forintot kell fizetniük a rászoruló családoknak.

Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért program koordinációjáért felelős miniszteri biztos a sajtótájékoztatón felidézte: egy évvel ezelőtt vette át a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum kezelését a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, s 2012 májusában rendeztek Zánka Újratöltve címmel konferenciát, amelyen stratégiai partnerekkel vitatták meg a központ jövőjét. Három fő cél tűztek ki: szervezeti átalakítást (korszerű menedzsment felállítását), a központ fizikai megújítását, valamint stratégiai partnerségek kötését.

Hozzátette, ilyen, stratégiai vagy kitörési pont a létrehozandó országos ifjúsági hálózat, a vitorlásszövetséggel közösen megkezdett Festetics-program, a cserkészekkel történő együttműködés, a lovassportok, valamint a szociális üdültetés, vagyis az Erzsébet-program. Kiemelte, hogy ezek közül a legstabilabb pont az Erzsébet-program.

Siklódi Levente, az Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatója elmondta: az idén négy, 40 éves, elavult nyári épületet újítanak fel műszakilag és külsőleg. Az épületek komfortosabbak lesznek, hiszen a közös vizesblokkok helyett a szobákhoz külön fürdőszobákat alakítanak ki. A gazdaságosságot és a kihasználtságot növeli, hogy az épületeket téliesítették, így azok már nem csak egy szezonban lakhatók. A felújítás a nyári szezonra befejeződik - tette hozzá.

Szólt arról, hogy jelentősen nőtt a központ vendégéjszakáinak száma: míg tavaly az addig tapasztalható csökkenést sikerült 105 ezer éjszakaszámnál megállítani, az idén az előzetes foglalások alapján elérik a 140 ezret.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!