Magyarország

2013.04.22. 14:24

Rogán: ideje, hogy megszüntessék a túlzottdeficit-eljárást

Budapest, 2013. április 22., hétfő (MTI) - Komoly eredménynek tartja a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, hogy az Eurostat hétfőn közzétett adatai szerint Magyarországon tavaly 1,9 százalékos volt az államháztartás hiánya.

Budapest, 2013. április 22., hétfő (MTI) - Komoly eredménynek tartja a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, hogy az Eurostat hétfőn közzétett adatai szerint Magyarországon tavaly 1,9 százalékos volt az államháztartás hiánya.

Rogán Antal budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva ezt úgy értékelte: Magyarországnak tavaly ismét sikerült bebizonyítania, hogy képes három százalék alatt tartani a költségvetési hiányt, ezért ideje lenne, hogy megszüntessék az országgal szembeni túlzottdeficit-eljárást, amely egyébként azért van folyamatban, mert 2004 és 2010 között a Gyurcsány-Bajnai-kormány egyszer sem tudta három százalék alá szorítani a deficitet.

Azonban "2012-ben a kormány és Magyarország bebizonyította, minden egyszeri bevétel nélkül is képesek vagyunk arra, hogy a költségvetés hiányát három százalék alatt tartsuk" - mondta a politikus.

Jelezte azt is: tavaly a Nemzetgazdasági Minisztérium szakértői jól számoltak, mert többször felhívták a figyelmet arra, hogy a költségvetés módosítása nélkül is tartható lesz a 2,8 százalékos hiánycél. Emlékeztetett, hogy a korrekciókat az Európai Bizottság kérte a magyar kormánytól, ezért szerinte "a tavalyi év azt bizonyította be világosan, hogy az Európai Bizottság szakértői nem számoltak jól". A kabinet ugyanakkor teljesítette a kért módosításokat, a hiány pedig ennek köszönhetően lett 1,9 százalék, és nem 2,8. Vagyis "ha nem teljesítettük volna a korrekciókat, amiket kértek, akkor 2,8 százalék lett volna a hiány" - mondta Rogán Antal, aki egyúttal tarthatónak nevezte az idei büdzsét.

Az Európai Unió tagállamaiban átlagosan 4,0 százalék volt tavaly a bruttó hazai termékhez viszonyított államháztartási hiány; az Eurostat által közölt, magyarországi 1,9 százalékos hiányadat kedvezőbb az előzetesen bejelentett 2,1 százaléknál - ez derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala által hétfőn közzétett számokból.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!