Magyarország

2013.02.17. 17:24

Tizenkét külföldit tartóztattak fel Sopronnál és Hegyeshalomnál

Győr, 2013. február 17., vasárnap (MTI) - Algériai, iráni, pakisztáni és afgán határsértőket tartóztattak fel Hegyeshalom térségében és Sopronban, a tizenkét külföldi illegálisan akart Ausztriába jutni - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense vasárnap az MTI-t.

Győr, 2013. február 17., vasárnap (MTI) - Algériai, iráni, pakisztáni és afgán határsértőket tartóztattak fel Hegyeshalom térségében és Sopronban, a tizenkét külföldi illegálisan akart Ausztriába jutni - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense vasárnap az MTI-t.Kálmán Gabriella közlése szerint az előző nap elfogott 25 és 18 éves algériai állampolgár néhány órán belül kétszer próbálkozott nemzetközi gyorsvonattal Ausztriába utazni. Előbb a magyar és az osztrák rendőrök közösen ellenőrizték őket, akkor humanitárius tartózkodási engedélyt mutattak fel személyazonosságuk igazolására.

Mint kiderült, mindketten a debreceni befogadó állomás lakói. Onnan szöktek meg és Bécsbe tartottak. Sem a továbbutazáshoz szükséges úti okmánnyal, sem pedig vízummal nem rendelkeztek. Meghallgatásukat követően Debrecenbe irányították őket, ők azonban újból próbálkoztak. A későbbi nemzetközi gyorsvonatról a mosonmagyaróvári határrendészek szállították le őket. Velük szemben tiltott határátlépés kísérlete miatt indult eljárás.

Két iráni férfi ellen ugyancsak tiltott határátlépés kísérlete miatt kezdődött szabálysértési eljárás. Őket éjszaka az M1 autópályán, Hegyeshalom térségében tartóztatták fel. Az éjszakai kísérlet szintén második próbálkozásuk volt, egy-két nappal korábban illegális határátlépési kísérlet előzte azt meg.

A soproni GYSEV pályaudvaron összesen hét pakisztáni és egy afgán állampolgár továbbutazását akadályozták meg a határrendészek szombaton. A pakisztániak közül hatan humanitárius tartózkodási engedéllyel rendelkeztek, egy honfitársuk, illetve egy magát afgán állampolgárnak valló fiatalkorú azonban semmilyen okmánnyal nem tudta igazolni magát. Az ellenőrzés során kiderült, hogy közülük többen a debreceni befogadó állomásról szöktek meg. Tiltott határátlépés kísérlete miatt szabálysértési eljárást kezdeményezett velük szemben a soproni rendőrkapitányság. A fiatalkorú afgánt a fóti gyermekotthonban helyezték el.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!