Magyarország

2013.02.08. 17:06

Önkormányzatok - Lezárult a szakmai konzultáció az adósságátvállalásról

Budapest, 2013. február 8., péntek (MTI) - A héten lezárult a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium szakértőinek a több mint ötezer lakosú önkormányzatokkal folytatott szakmai konzultációsorozata az állami adósságátvállalásról - közölte a belügyi tárca pénteken az MTI megkeresésére.

Budapest, 2013. február 8., péntek (MTI) - A héten lezárult a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium szakértőinek a több mint ötezer lakosú önkormányzatokkal folytatott szakmai konzultációsorozata az állami adósságátvállalásról - közölte a belügyi tárca pénteken az MTI megkeresésére.A tájékoztatás szerint a héten Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Pest megyében, valamint budapesti kerületekben folytak egyeztetések.

Az Országgyűlés által elfogadott eljárásrend szerint az érintett önkormányzatok esetében február 28-áig születik megállapodás az állam és az önkormányzatok között az átvállalás mértékéről, amely az adósság 40 és 70 százaléka között mozog. Június 28-áig kell az Államadósság Kezelő Központ, a pénzintézetek és a települések közötti háromoldalú szerződésben rögzíteni az adósságátvállalás részleteit.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly októberben jelentette be, hogy 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól. Ennek értelmében az ötezer lakosúnál kisebb települések esetében teljes, míg a nagyobbakat érintően részleges adósságkonszolidációra kerül sor.

A Belügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint 1710 ötezer lakosúnál kisebb települési önkormányzatnak 74 milliárd forint összegű adósság visszafizetéséhez nyújtott támogatást az állam.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!