Magyarország

2013.02.11. 15:32

OGY - Általános vitára alkalmas a trafiktörvény módosítása

Budapest, 2013. február 11., hétfő (MTI) - A kormánypárti képviselők szavazataival általános vitára alkalmasnak tartotta a trafiktörvényt módosító törvényjavaslatot az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfői budapesti ülésén.

Budapest, 2013. február 11., hétfő (MTI) - A kormánypárti képviselők szavazataival általános vitára alkalmasnak tartotta a trafiktörvényt módosító törvényjavaslatot az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfői budapesti ülésén.

A kormánypártoktól 18 igenlő, az MSZP-től 4 nem szavazat érkezett, 2 jobbikos képviselő tartózkodott.

A kormánypárti képviselők a fiatalok védelmével érveltek, a szocialisták pedig úgy vélték, hogy nem a céllal, hanem az eszközzel van baj.

Székács Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a termékkínálat bővítésében, az engedélyezés és bejelentés szabályainak változásában, valamint a zavartalan átmenet biztosításában határozta meg a módosítás lényegét.

Kovács Tibor, a bizottság szocialista alelnöke viszont nonszensznek nevezte, hogy a koncessziós pályázat beadása előtt két nappal módosítani kell a feltételeket.

A képviselők megkapták Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárának levelét, amelyet Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőnek küldött. Ebben kifejti, hogy a dohány árréséből havi 350 ezer forint jutna egy trafikra, amely nem elég a fenntartáshoz. A trafikok által kínálható - javasolt - szeszes ital, kávé, energiaital és újság pedig elszívja a meglévő üzletektől a vevőket. Főleg a kis településeken ez csődveszéllyel jár - áll a főtitkár levelében.

A bizottság egyhangúlag tartotta általános vitára alkalmasnak azt a határozati javaslatot, amely Magyarországnak a nemzetközi fejlesztési együttműködésben való részvételét tartalmazza. Utoljára 2001-ben született ilyen politikai határozat, ezért már aktuális volt újat alkotni. A határozat a nemzetközi fejlesztéspolitika fő céljait és eszközeit tartalmazza.

Az atomenergia 2009-2011 közti hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentést is egyhangúlag fogadta el a bizottság. Kovács Tibor arra hívta fel a figyelmet, hogy az atomtörvény szerint évente kell ilyen jelentést készíteni. Javasolta, hogy a kormány térjen vissza ehhez a gyakorisághoz.

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) helyzetéről kétévente kell jelentést készíteni, a kkv-törvény előírása alapján. A bizottság vita nélkül, az MSZP-s képviselők ellenszavazatával általános vitára bocsátotta a jelentést.

Az építési lánctartozások felszámolását célzó törvény legfontosabb elemének a teljesítési szakértői szervezetet nevezte Lenner Áron, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara keretében megalakuló szervezet igazságügyi szakértőkből áll, akik 3 tagú tanácsokban adják meg a teljesítés igazolást az alvállalkozóknak, amennyiben azt a fővállalkozó megtagadja. Egy vélemény minimum 60 ezer forintba kerül.

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy az irreálisan alacsony vállalási ár - amelyek miatt az alvállalkozók kifizetetlenek maradnak - nem része a mostani törvénynek, de a tárca azzal is foglalkozik.

A szocialista képviselők elutasították a javaslat általános vitára való alkalmasságát.

Végül a szellemi tulajdonnal kapcsolatos törvények módosításait - a Jobbik ellenszavazatával - vita nélkül küldte általános vitára a bizottság. A javaslat a hangfelvételek előadóművészeinek a jogi védelmét 50-ről 70 évre emeli. Lehetővé teszi azt, ha a producer nem kellő számban adja ki az előadó hangfelvételét, akkor ez utóbbi szerződést bonthasson. A háttér zenészek pedig a jogdíj bevétel 20 százalékára jogosultak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!