Magyarország

2013.02.14. 16:06

Navracsics: a külföldi befektetők óriási bizalommal viseltetnek a magyar gazdaságpolitika iránt

Veszprém, 2013. február 14., csütörtök (MTI) - A magyar dollárkötvény iránti nagy érdeklődés azt jelzi, hogy a külföldi befektetők óriási bizalommal viseltetnek a magyar gazdaságpolitika iránt - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági évnyitó 2013 című rendezvényén csütörtökön.

Veszprém, 2013. február 14., csütörtök (MTI) - A magyar dollárkötvény iránti nagy érdeklődés azt jelzi, hogy a külföldi befektetők óriási bizalommal viseltetnek a magyar gazdaságpolitika iránt - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági évnyitó 2013 című rendezvényén csütörtökön.

Elmondta, ezzel eldőlt az a vita, hogy az ország rá van-e szorulva az IMF-hitelre vagy más szervezetek segítségére, vagy pedig tudjuk a költségvetést a piacról finanszírozni. Most úgy tűnik, ezt meg tudjuk tenni - jelentette ki.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy az új gazdasági alapokat letették, az alapvető bizalom is nő, így a kormány feladata immár az, hogy a gazdasági növekedést is be tudja indítani, hogy a hazai vállalkozók is érezzék a stabilitást.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Párhuzamos kihívások - kormányzati cselekvés a 100 százalékos forráslehívás és hatékony felkészülés érdekében című előadásában beszélt arról, hogy a döntések felgyorsítása érdekében hozták létre a nemzeti fejlesztési kabinetet. A meglévő források 95 százalékát operatív programokba sorolták, 80 százaléka már jóváhagyott szerződésekkel, támogatással bír - tájékoztatta a résztvevőket.

Már csak egy, mindennél nagyobb feladat áll előttünk, hogy nagyjából 1500 milliárdot kifizessünk - jelentette ki.

Azt ígérte, ehhez megadnak minden segítséget, vagyis a tavaly elindított önerőalapot ismét megnyitják az önkormányzatok és közintézmények számára, ettől azt remélik, hogy új lendületet ad a pályázatoknak.

Szintén tavalyi döntés, hogy a szállítói előleget felemelték 30 százalékra, amit a fejlesztési ügynökségektől lehet igényelni, ami likviditási problémákat oldhat meg - mutatott rá a miniszter.

Ezektől a döntésektől a miniszter azt reméli, hogy az 1500 milliárd forint kifizetése lehetségessé válik.

Szólt arról is, hogy a vállalkozások számára közvetlenül igénybe vehető források kimerültek, pályázatokat kellett felfüggeszteni forrás hiányában. Szabad forrást ma már csak meghatározott célokra lehet felhasználni - tette hozzá.

Németh Lászlóné kiemelte: másfél havi rendszerességgel a pályázatokat felülvizsgálják, mivel a legutóbbi vizsgálatnál például olyan pályázatokat is találtak, amelyek a 2009. évi elbírálás óta sem valósultak meg.

A miniszter a jövőről szólva azt mondta: a 2014-20-as európai uniós költségvetési periódus új megközelítést igényel. A pályázati források közel hatvan százalékát gazdaságfejlesztésre akarják fordítani; az erről szóló tárgyalások még folynak, de a miniszter szerint jó esély van arra, hogy érveiket elfogadtassák az Európai Unióval.

A következő időszakban nemcsak az operatív programokon változtatnak, olyan intézményi rendszer kialakítását tervezik, amely sokkal könnyebb, gyorsabb eljárásrendet tesz lehetővé, hogy jobban "kézben lehessen tartani az eseményeket" - mondta a miniszter, hozzátéve: ezt szintén el kell fogadtatni az unióval.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!