Magyarország

2013.02.14. 17:54

Jogerősen kilenc év fegyház a nagykállói zálogház kirablóinak

Nyíregyháza, 2013. február 14., csütörtök (MTI) - Jogerősen kilenc év fegyházbüntetéssel sújtotta a másodfokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék csütörtöki ítéletében azt a két férfit, aki tavaly januárban kirabolta a nagykállói zálogházat - tájékoztatta Toma Attila, a törvényszék helyettes szóvivője az MTI-t.

Nyíregyháza, 2013. február 14., csütörtök (MTI) - Jogerősen kilenc év fegyházbüntetéssel sújtotta a másodfokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék csütörtöki ítéletében azt a két férfit, aki tavaly januárban kirabolta a nagykállói zálogházat - tájékoztatta Toma Attila, a törvényszék helyettes szóvivője az MTI-t.

A törvényszék a Nyíregyházi Városi Bíróság által tavaly októberben meghozott ítéletet hagyta helyben, miután a büntetések enyhítésére, illetve a felmentésre irányuló vádlotti fellebbezéseket nem találta alaposnak.

A tényállás szerint 2012. január 24-én mentek be a nagykállói zálogházba, fenyegették és bántalmazták az eladókat, majd kezüket és lábukat megkötözve bezárták őket a boltba. A megfenyegetett alkalmazottak által kinyitott páncélszekrényből több mint 44 millió forint értékű ékszert, a kasszából 944 ezer forint készpénzt, valamint egy számítógépet zsákmányoltak, majd egy autóval elmenekültek a helyszínről. A vádlottak járművének rendszámát a szemtanúk felírták, ennek alapján a rendőrség nem sokkal később - osztozkodás közben - elfogta a támadókat.

Az okozott kár teljes egészében megtérült - emelte ki a helyettes szóvivő.

A városi bíróság a két vádlottat kilenc év fegyházra és tíz év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlottak és védőik a büntetés enyhítése és - elsőrendű vádlott tekintetében - felmentés miatt fellebbezést nyújtottak be.

Toma Attila a másodfokú ítéletről elmondta: az elsőfokú ítéletet sem a vádlottak bűnössége, sem a bűncselekmények minősítése, sem a kiszabott büntetések tekintetében nem változtatta meg a törvényszék. Az elsőrendű vádlott felmentésére irányuló fellebbezésében azt állította, hogy megfenyegették, és pénzt követeltek tőle. Ez az érvelés azonban nem nyert bizonyítást, így a fellebbezést nem találta alaposnak a törvényszék.

Mindkét vádlott esetében többszörös bűnhalmazat volt megállapítható, az elsőrendű vádlott többször volt büntetve végrehajtandó szabadságvesztéssel is vagyon elleni bűncselekmények, csalások miatt, így különös visszaesőnek minősül a törvény szerint - jegyezte meg.

A törvényszék a döntés meghozatalakor figyelemmel volt arra is - folytatta Toma Attila - , hogy az utóbbi időben rendkívüli módon megszaporodtak az ékszerboltok, zálogházak kárára elkövetett rablások. A vádlottak a rablást csaknem 50 millió forint értékre követték el, és emellett egyéb nagy tárgyi súlyú bűncselekményeket is megvalósítottak, mindezek alapján a törvényszék nem látott lehetőséget a kiszabott büntetések enyhítésére - mondta el a helyettes szóvivő.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!