Magyarország

2013.02.27. 09:11

Intelligens anyagok a Debreceni Egyetemen

Debrecen – „Intelligens” - alakemlékező, öngyógyuló - anyagok tervezésén, előállításán, vizsgálatán dolgozik az elkövetkező években csaknem 800 millió forint uniós pályázati forrásból, összehangolt munkával a Debreceni Egyetem több kutatócsoportja – tudatta kedden az intézmény.

Debrecen – „Intelligens” - alakemlékező, öngyógyuló - anyagok tervezésén, előállításán, vizsgálatán dolgozik az elkövetkező években csaknem 800 millió forint uniós pályázati forrásból, összehangolt munkával a Debreceni Egyetem több kutatócsoportja – tudatta kedden az intézmény. A program lehetőséget teremt a legkorszerűbb kutatás-módszertani tapasztalatok bevezetésére a gyakorlati életben és az oktatásban egyaránt, emellett tovább erősítheti a nemzetközi kapcsolatokat is a projektben résztvevő fiatal kutatók, hallgatók számára.

Régi igénye a kutatóknak, hogy az általuk előállított anyagok reagáljanak a környezeti változásokra. Az igazi áttörést a szintetikus „intelligens” anyagok kifejlesztése hozhatja el, amelyek képesek önmagukat megjavítani és/vagy önállóan alkalmazkodni a külvilághoz.

- Az intelligens anyagok tervezése, előállítása és vizsgálata komplex feladat, nem képzelhető el a különböző, egymástól látszólag távol elhelyezkedő tudományterületek szoros együttműködése nélkül - idézi a közlemény dr. Kéki Sándor egyetemi tanár, az Alkalmazott Kémiai Tanszék vezetője, a projekt szakmai vezetője szavait.

A projekt során az új, értékes eredmények elérésére több kutatócsoport - Polimer és periódikus rendszerek, Modern funkcionális anyagok, Optoelektronikai, Nanofilmek és nanorészecskék, Szerkezeti anyagok és Orvos-biológiai anyagtudományi kutatócsoport - összehangolt munkája biztosítja a garanciát. A program lehetőséget biztosít továbbá fiatal kutatók, doktoranduszok és egyetemi hallgatók képzésére, valamint a nemzetközi szintű együttműködésre is.

A projekt kivitelezésében az egyetem konzorciumi partnerként Magyarország két neves kutatóintézetével, az MTA Atommagkutató Intézetével (ATOMKI) és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-val működik együtt. Mindez megteremti az alapkutatási témák művelésének és fejlesztésének lehetőségét az egyetemen belül, emellett az alapkutatási eredményeken keresztül módot ad a felsőoktatás és a vállalkozások közötti együttműködések számának és intenzitásának növelésére, erősítve ezzel a kutatások piaci szerepét. A kutatómunka emellett megteremti a kutatási eredmények oktatásban történő beépítésének lehetőségét, a fiatal kutatók és hallgatók részvételét nemcsak hazai, hanem nemzetközi kutatási programokban is – derül ki az egyetem híradásából.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!