Magyarország

2013.02.24. 19:29

Emléknap - Bús Balázs: a kommunizmus kísértete járja be Európát

Budapest, 2013. február 24., vasárnap (MTI) – A kommunizmus kísértete járja be Európát, és jelenlétét akkor is észre kell venni, ha a liberális demokrácia álarcát viseli – mondta Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda polgármestere a kommunizmus áldozataira emlékezve a Katyni mártírok parkjában vasárnap.

Budapest, 2013. február 24., vasárnap (MTI) – A kommunizmus kísértete járja be Európát, és jelenlétét akkor is észre kell venni, ha a liberális demokrácia álarcát viseli – mondta Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda polgármestere a kommunizmus áldozataira emlékezve a Katyni mártírok parkjában vasárnap.

A megemlékezésen - amelyen részt vett Varga Mihály tárca nélküli miniszter - az 1900-as évek közepén történteket felidézve a politikus arról beszélt: az áldozatok megpróbáltatásai híven illusztrálják a kommunizmus barbárságát, amely sem emberi méltóságra, sem a személyes szabadságra, sem a formális jogra nem volt tekintettel. Megjegyezte: az évek múlásával a kommunizmus működtetői által elkövetett bűnök súlya csökkent, a nyílt erőszak politikáját pedig felváltotta a cukor és korbács elve. "Ha megszeretni nem is, megszokni sokaknak sikerült a rendszert" – mondta Bús Balázs, hozzátéve: "az úgynevezett rendszerváltozás óta a feledésben gyökerező engedékenység aztán olyan szintre jutott, hogy szinte kedvet csinál a kommunizmus újraélesztéséhez azok körében, akik munkáért és kenyérért cserébe feladták jobb meggyőződésüket". A polgármester kijelentette: a kommunizmus kísértete járja be Európát, s Marx és Engels szelleme lengi körbe nemcsak a magyar közéletet, hanem a legfelsőbb európai döntéshozó fórumokat is. Felvetette: hol van már az unió alapítónak keresztény-konzervatív értékrendje, a kis kelet-közép-európai népek küzdelmeinek megértése. "Akik ma Brüsszelben ülnek, csak legyintenek a katyni erdőben elkövetett kommunista mészárlásra, az 56-ot követő kivégzésre" – tette hozzá. Mint mondta, a kommunizmus jelenlétét észre kell venni még akkor is, ha a liberális demokrácia álarcát viseli. Úgy vélte: a "kommunizmus szekerét tolják" a jobb sorsra érdemes európai konzervatívok hallgatásukkal, a saját kudarcaikkal viaskodó szocialisták Brüsszelben, mószerolva, a technokraták bankjaikkal, gyarmatosítva. Utalt arra, hogy Márai Sándor emigrációban töltött évtizedei alatt folyamatosan az otthontalanság érzésével küzdött. "Mi most az unió ölelő szorításában kezdjük hasonlóan érezni magunkat." Szavai szerint nem vállalhatunk mindennel és mindenkivel közösséget, sem a hithű kommunistákkal, sem a magukat nagytőkéssé képző kommunistákkal: sem Biszku Bélával, sem "a szemkilövető Gyurcsány Ferenccel, de a hungaristákkal szimpatizálókkal sem". "Ha a szélsőséges Gyurcsány Ferencet és pártját ma a demokrata szóval lehet illetni, akkor ebből a demokráciából nem kérek, mert ez egy orwelli világ, ahol a szavak már rég elszakadtak eredeti jelentésüktől" – mondta Bús Balázs. Jelezte: bízik abban, hogy a nácizmus és a kommunizmus bűnei egyszer majd azonos súllyal esnek latba, s hamarosan megszűnik a kettős mérce.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!