Magyarország

2013.02.08. 10:22

Asszonyfarsang a Balaton-felvidéken

Csopak, 2013. február 8., péntek (MTI) - Az asszonyfarsang hagyományát elevenítik fel a Balaton-felvidéken a hét végén több településen, Nemesvitán pedig a szokásokhoz híven húshagyó kedden.

Csopak, 2013. február 8., péntek (MTI) - Az asszonyfarsang hagyományát elevenítik fel a Balaton-felvidéken a hét végén több településen, Nemesvitán pedig a szokásokhoz híven húshagyó kedden.

Asszonyfarsangot farsang farkán, azaz az utolsó napon, húshagyó kedden tartottak: az asszonyok étellel, finomságokkal megrakodva levonultak a Balaton-felvidéki pincékbe, és magukban mulattak; ha férfi vetődött arra, fakéssel megborotválták - mondta az MTI-nek Szauer Rózsa, a Nők a Balatonért Egyesület (Nabe) elnöke.

A húsz csoportot számláló egyesület az asszonyfarsangot hagyományosan Csopakon tartja, ahol minden csoport bemutat egy-egy vidám színpadi történetet, ma már a férfiakat sem zárják ki a mulatságból - árulta el az elnök.

A tizenharmadik csopaki asszonyfarsangot a Református Asszonykörrel közösen szombaton tartják a csopaki művelődési házban, előtte, pénteken azonban a Nabe balatonalmádi csoportja tartja meg a hagyományt saját településén.

A Nabe nemesvitai csoportja viszont ragaszkodik az eredeti szokáshoz, és idén is húshagyó kedden rendezik meg az asszonyfarsangot. Eddig minden évben más pincéjében ülték meg a maguk mulatságát, és mindig akadt egy vállalkozó kedvű férj, aki az ablak alá merészkedett, hogy aztán "megkapja a magáét": egyszer még egy tollas párnát is feláldoztak a nemesvitai asszonyok, hogy móresre tanítsák a hívatlan férfiembert - mesélte a Ekéné Pankotai Erzsébet, a Nabe nemesvitai csoportjának vezetője.

Hozzátette: idén a gyerekeket is bevonják a mulatságba, mert szeretnék átadni a hagyomány ápolását. Ezért az asszonyfarsangot - ahol népi rigmusok, népi színjáték, valamint egy előadás hangzik el a böjtről - a balatonedericsi tájházban tartják február 12-én, húshagyó kedden.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!