Magyarország

2013.01.18. 19:04

Meghalt T. Bruder Katalin Ferenczy Noémi-díjas restaurátor

Budapest, 2013. január 18., péntek (MTI) - Elhunyt T. Bruder Katalin Ferenczy Noémi-díjas restautrátorművész - tudatta az MTI-vel pénteken a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány.

Budapest, 2013. január 18., péntek (MTI) - Elhunyt T. Bruder Katalin Ferenczy Noémi-díjas restautrátorművész - tudatta az MTI-vel pénteken a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány.

A művészt január 15-én, kedden érte a halál. T. Bruder Katalin a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa, főrestaurátora, valamint Műtárgyvédelmi főosztályvezető-helyettese volt. A felsőfokú restaurátorképzés egyik elindítója, aki a bölcsészdiploma megszerzése után elvégezte a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szakrestaurátori szakát is.

A művészeti élet jelentős személyisége, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elnökségi tagja, a restaurátor szakág vezetője, a Magyar Képző-és Iparművészek Szövetségének tagja, az elmúlt 15 évben a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány kurátoraként dolgozott.

Gyakorlati munkája mellett számos tudományos cikket publikált, főiskolai, egyetemi jegyzetet készített, hazai és nemzetközi kiállításokat szervezett. Munkásságával elévülhetetlen érdemeket szerzett a kortárs magyar professzionális restaurátor- és kerámiaművészet terén.

Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, a Wartha Vince Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta az MTI-nek, hogy T. Bruder Katalinnal szoros munkakapcsolatban volt, mert a restaurátor az alapítvány kurátora volt és jó barátjának is mondhatta. T. Bruder Katalin utolsó alkalommal az Iparművészeti Múzeumban a majolika 100 éves évfordulójára készített Tiszta forrás című kiállítást rendezte, ezzel a tárlattal Wartha Vincére (1844-1914), a magyar kerámiaipar nagy hírű szakértőjére, az eozin máz feltalálójára is felhívta a figyelmet.

Életcéljának is tartotta, hogy Wartha tudományát széles körben megismertesse. Gyakran idézte a fiumei születésű kémikusnak azt a mondását, hogy "hazánk zászlaján a három szín a művészet, a tudomány és az ipar jelképe", mert ez alapozza meg az ország felemelkedését. Még halála előtt részt vett annak szervezésében, hogy Fiuméban (Rijeka) Wartha Vince szülőházára emléktábla kerüljön, és ez nemsokára megvalósul - jegyezte meg a keramikusművész.

Hódmezővásárhelyen, ahol a kerámia központ is működik, szervezett emlékkiállításokat, köztük Szabó Ivánnak, Csohány Kálmánnak. Nyaranta művészeti táborokban felnőtteknek és gyerekeknek tanította a restaurálás módszereit. Külföldön, Kolozsvárott, Temesváron továbbképzéseket tartott kollégáknak - emlékezett Pannonhalmi Zsuzsanna.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!