Magyarország

2013.01.28. 16:25

Jóri András: nem akadályoztam a Google Street View működését

Budapest, 2013. január 28., hétfő (MTI) - Soha nem akadályoztam meg a Google Street View szolgáltatás működtetését Magyarországon - közölte Jóri András volt adatvédelmi biztos hétfőn az MTI-vel Péterfalvi Attilának, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének hétfői sajtótájékoztatójára reagálva.

Budapest, 2013. január 28., hétfő (MTI) - Soha nem akadályoztam meg a Google Street View szolgáltatás működtetését Magyarországon - közölte Jóri András volt adatvédelmi biztos hétfőn az MTI-vel Péterfalvi Attilának, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének hétfői sajtótájékoztatójára reagálva.A volt adatvédelmi biztos a szerinte "az európai joggal ellentétesen felállított" NAIH elnökének sajtónyilatkozatára azt közölte: ezzel ellentétben 2011-ben új jogértelmezéssel lehetővé tette a szolgáltatást, a nemzeti jog által megkívánt garanciák mellett.

Jóri András reményét fejezte ki, hogy a NAIH "az EU által folytatott vizsgálat árnyékában nem a közérdekkel szemben üzleti érdekeknek tett alaptalan engedményekkel kívánja stabilizálni helyzetét". Egyúttal felszólította a NAIH-ot és a hatóság elnökét, hogy "a továbbiakban tartózkodjon tevékenysége hamis bemutatásától".

Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke hétfőn arról beszélt, Magyarországon elindulhat a Google Street View-szolgáltatás, miután egy most elkészült állásfoglalásban sikerült megteremteni a szükséges garanciákat arra, hogy az állampolgárok magánszférája ne sérüljön, ám a köz érdeke is érvényesüljön. Az interneten nyilvánosságra hozott utcaképfelvételeken nem látszódhatnak sem arcok, sem autórendszámok.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke egy hétfői, más témában tartott budapesti konferencián bejelentette, sikerült lezárni a Google utcakép-szolgáltatásának adatkezeléssel kapcsolatos kérdéseit. Közlése szerint a korábbi adatvédelmi biztos, Jóri András állásfoglalása olyan előírásokat tartalmazott, amelyek lehetetlenné tették a szolgáltatást. Hozzátette: a mostani, a napokban nyilvánosságra hozandó állásfoglalás kialakításakor figyelembe vették a megváltozott jogi környezetet és az Európai Unió adatvédelmi irányelvét is. Arról beszélt, hogy ha az állásfoglalásban szereplő kritériumoknak megfelelnek, akkor a szolgáltatás működése nem sért érdeket, vagy ha mégis, akkor megvannak a jogi garanciák a megszüntetésére.

A Google néhány éve útnak indított szolgáltatása révén a felhasználók a világ legkülönbözőbb helyeit tekinthetik meg 360 fokos panorámaképek segítségével az interneten. A társaság hazai cége 2009 óta folytatott tárgyalásokat a magyar hatóságokkal.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!