Magyarország

2013.01.09. 12:14

Fekete László agyag- és porcelánszobrai kiállításon

Budapest, 2013. január 9., szerda (MTI) - Fekete László iparművész mintegy negyven agyag- és porcelánszobraiból péntektől látható kiállítás a Budapest Történeti Múzeum Budapest Galériájában.

Budapest, 2013. január 9., szerda (MTI) - Fekete László iparművész mintegy negyven agyag- és porcelánszobraiból péntektől látható kiállítás a Budapest Történeti Múzeum Budapest Galériájában.Az Agyagszobrok című tárlaton a művész 1978 és 2012 között készült alkotásai közül főként agyagszobrokat tár a közönség elé, de néhány porcelánmunkáját is bemutatja.

Fekete László az MTI-nek elmondta, hogy látható lesz többek között a Janus Pannonius Múzeum tulajdonában lévő, agyagból készült, 1978-ra datált Organikusan fejlesztett konstrukció I. és II. című vörös színű szobra, valamint a sorozat 1981-ben készült, magántulajdonban lévő vöröses-drappos harmadik darabja is. Régebbi művei természeti és formaközeli alkotások - hangsúlyozta a művész.

1983 körül váltott művészetében és olyan szobrokat kezdett el készíteni, amelyekkel a mostani világ és a saját problémáit jobban ki tudta fejezni. "Úgy éreztem, ezekbe a nagyon szép természeti formákba nem tudom beletenni a bennem és a világban lévő dolgokat, ezért teljesen más jellegű szobrokat kezdtem el alkotni" - magyarázta. Új szobrain kontrasztosabb és erőteljesebb színvilágot, a fekete-fehér, a fekete-piros és fehér-piros változatait használja.

Szakmai életének egyik legjelentősebb állomása volt, amikor 1992-ben bekerült a Gath Clark amerikai galerista és szakíró által vezetett, a műfaj vezető kiállítóterének számító New York-i galériába. Ott négy önálló kiállítása volt 1994 és 2001 között. "Kelet-Európából egyedüliként állandó tagja voltam az 57. utcában található galériának Gath Clark nyugdíjazásáig, és ez óriási segítség volt számomra" - fejtette ki.

2012 tavaszán mutatta be a houstoni kortárs művészetek múzeuma agyagalapú szobor- és tárgyegyüttesét. Annak a kiállításnak a katalógusát a tárlóban tekinthetik meg az érdeklődők. Alkotásaiból negyven-ötven darab Amerikában maradt múzeumban vagy magángyűjteményben.

Legújabb munkái közül látható lesz például a Tetovált létszövevényszerű oszlopoltár című, fekete-fehér, nagy méretű és részletgazdag szobor, valamint a Tetovált kehelyszerű létszövevény című, másfél méter magas szobra is.

Két speciális technikát alkalmaz: agyagból vékony rácsos szerkezetet készít vagy a már kiégetett darabokat nagyobb darabbá égeti össze. Az utóbbi időben készült szobrait kiégetett kisebb darabokból ragasztotta egybe és fekete vagy fehér mázzal borította őket.

Fekete László 1974-ben végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán, mesterei Kovács Ferenc és Schrammel Imre voltak. Az utóbbi pár évben Franciaországban, Belgiumban és Németországban állították ki műveit, Heidelbergben pedig a legnevesebb német kerámia szakgaléria foglalkozik szobraival. A kiállítás február 17-ig tart nyitva.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!