Magyarország

2013.01.20. 13:11

A kormányzati oktatáspolitika elleni tiltakozásra szólít fel a DK

Budapest, 2013. január 20., vasárnap (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a választókat, kérjék meg országgyűlési képviselőiket, hogy tiltakozzanak a kormányzat oktatáspolitikája ellen - mondta vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján Niedermüller Péter, a párt alelnöke.

Budapest, 2013. január 20., vasárnap (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a választókat, kérjék meg országgyűlési képviselőiket, hogy tiltakozzanak a kormányzat oktatáspolitikája ellen - mondta vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján Niedermüller Péter, a párt alelnöke.A politikus emlékeztetett arra, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a közelmúltban átvette a felsőoktatással kapcsolatos tárgyalások irányítását és találkozott a hallgatók képviselőivel. Ennek eredményeként megállapodtak, hogy lesznek államilag finanszírozott helyek azon a 16 szakon is, amelyen eredetileg csak önköltséges formában lehetett volna tanulni - mondta.

A DK viszont úgy látja, hogy - ha az elterjedt hírek igazak - ezekre a helyekre csak olyan magas pontszámmal lehet bekerülni, hogy előfordulhat, ez senkinek sem sikerül.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a miniszter szavai szerint az egyetemek döntenek majd a kapacitásokról. Véleménye szerint ez "álságos", hiszen a felsőoktatási intézményektől 34 milliárd forintot vontak el, ezért nincsenek tényleges kapacitásaik.

Arra is kitért, hogy a hírek szerint az állam csak az orvos-, a pedagógus- és a hivatalnokképzés területén akarja hosszú távon fenntartani a finanszírozott szakokat. Niedermüller Péter hangsúlyozta: az államnak nem egyes szakokat kell fontosnak tartania, hanem a teljes felsőoktatást.

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a családokat, a választókat, hogy forduljanak országgyűlési képviselőikhez, kérjék fel őket arra, hogy tiltakozzanak a kormányzat oktatáspolitikája ellen - mondta.

Más témában feltett kérdésre válaszolva azt mondta, hogy pártjuk január 26-i kongresszusán mutatja be programját, ezt követően - fűzte hozzá - "kampányüzemmódba fogunk kapcsolni".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!