Magyarország

2012.12.07. 08:34

Normakontroll - A Fidesz üdvözli az államfő döntését

Budapest, 2012. december 6., csütörtök (MTI) - A Fidesz-frakció üdvözli Áder János államfő döntését, amellyel előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól (Ab) a választási eljárásról szóló törvényről.

Budapest, 2012. december 6., csütörtök (MTI) - A Fidesz-frakció üdvözli Áder János államfő döntését, amellyel előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól (Ab) a választási eljárásról szóló törvényről.

A kormánypárt parlamenti frakciója csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: egy új választási rendszer nagyon sok részletszabályt tartalmaz, fontosnak tartják, hogy ezek mindegyikéről véleményt nyilváníthassanak az alkotmánybírák.

Közölték továbbá, hogy az új szabályozás Európa egyik legmodernebb választási rendszerét hozza létre. Az új szabályozás megkönnyíti a pártok indulását, független intézményekhez rendeli a választások adminisztrációját és felügyeletét, a polgárokat tudatos választási részvételre hívja fel, és biztosítja a nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletét.

A Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy Áder János államfő előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól a választási eljárási törvényről.

Áder János alkotmányosan aggályos részeket talált a Magyarországon élő választópolgárokra vonatkozó regisztrációs előírásokban. Kifogásokat fogalmazott meg a kampányszabályokkal, a közvélemény-kutatásokkal kapcsolatos rendelkezésekkel és a törvény hatálybalépésével kapcsolatban is. A köztársasági elnök beadványához az ellenzéki pártok észrevételeit is mellékelte.

Áder János az elnöki hivatal honlapján közzétett nyilatkozatában ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a parlamentben múlt hétfőn elfogadott választási eljárási törvény minden párt és képviselőjelölt számára garantálja az alkotmányos megmérettetés lehetőségét a szabad és demokratikus választásokon.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!