Magyarország

2012.12.08. 10:19

Alakulnak a sztrájkbizottságok

Debrecen - A kormány szokása szerint a hallgatói önkormányzatokkal sem egyeztetett.

Debrecen - A kormány szokása szerint a hallgatói önkormányzatokkal sem egyeztetett.A hallgatói önkormányzatokat hidegzuhanyként érte az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek további szűkítése, erről velük semmiféle előzetes egyeztetés nem folyt, annak ellenére, hogy az oktatásért felelős Nemzeti Erőforrás Minisztériummal, azon belül dr. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkárral sokkal konstruktívabb a viszony, mint az elődjével – mondta el lapunknak pénteken dr. Kőmíves Péter Miklós. A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöki megbízottját telefonon értük utol a hallgatói önkormányzatok fővárosi fórumát követően, ahol a résztvevők megfogalmazták: követelik a felvételi keretszámok haladéktalan felülvizsgálatát, a tandíjmentes felsőoktatást és a hallgatói szerződés, vagyis a „röghözkötésként” elhíresült intézmény eltörlését. Ez utóbbi ügyét – emlékeztetett Kőmíves Péter Miklós – jelenleg az Európai Bizottság vizsgálja, hiszen annak ellenére törvénybe foglalták, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette azt.

Ötödére csökkentik

Mint ismeretes, a kiszivárgott, nem cáfolt hírek szerint a kormány újabb keretszűkítést tervez a felsőoktatásban: míg 2011-ben 53 ezer 500 államilag finanszírozott helyet hirdettek meg, addig 2012-ben már csak 34 ezer diák képzését álltak az állam teljes egészében. A jövő évi cél pedig az, hogy már csak 10 ezer 480 ilyen hely legyen az egyetemeken és főiskolákon.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának Választmánya pénteki rendkívüli ülésén úgy döntött, a következő időszakban tüntető akciókkal kívánnak fellépni a kormány elfogadhatatlan oktatáspolitikájával szemben. Első alkalommal jövő héten szerdán Budapesten és az ország más felsőoktatási központjaiban demonstrálnak, illetve a helyi cselekvési tervek kidolgozására sztrájkbizottságokat alakítanak.

Kiszámíthatatlan jövő

A keretszűkítésről dr. Fábián Istvánt, a Debreceni Egyetem rektorát is megkérdeztük, aki a Magyar Rektori Konferencia egyhangúlag elfogadott, így általa is megszavazott állásfoglalás idézte röviden. Eszerint az előzetes szakmai egyeztetés nélkül hozott intézkedéseket elutasítják, mert kiszámíthatatlanná teszik a jövőt, nem szolgálják a felsőoktatás minőségi javítását, a munkaerőpiac által preferált szakterületek támogatását. A családok anyagi teherbíró képességét figyelmen kívül hagyják, ami szociális igazságtalansághoz és társadalmi szegregációhoz vezet. A felsőfokú tanulmányok folytatására alkalmas fiatalok tömegei számára válik elérhetetlenné a diploma megszerzése. Az adósságteherrel fenyegető Diákhitel 2 sem tölti be a neki szánt szerepet az állásfoglalás szerint, mindezzel a továbbtanulni vágyó fiatalok legtehetségesebbjeit késztetik az ország elhagyására.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!