Magyarország

2012.11.20. 14:12

OGY - Biztonságosak a nukleáris létesítmények az atomenergia alkalmazásáról szóló jelentés szerint

Budapest, 2012. november 20., kedd (MTI) - Megfelelő a magyarországi nukleáris létesítmények biztonsági helyzete az atomenergia 2009., 2010. és 2011. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentés szerint, amelyet általános vitára alkalmasnak tartott keddi ülésén az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága.

Budapest, 2012. november 20., kedd (MTI) - Megfelelő a magyarországi nukleáris létesítmények biztonsági helyzete az atomenergia 2009., 2010. és 2011. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentés szerint, amelyet általános vitára alkalmasnak tartott keddi ülésén az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága.

Az atomenergia jelentős szerepet játszik a nemzetgazdaságban, a villamosenergia-termelésben, az iparban, de a mezőgazdaságban vagy a tudományos kutatás számos területén is - emelte ki Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára. A jelentés által vizsgált időszak alatt Magyarországon összesen 1200 munkahelyen alkalmaztak radioaktív anyagot vagy ionizáló sugárzást előállító berendezést, sugárbaleset nem történt - közölte az államtitkár.

A nemzeti fejlesztési miniszter által benyújtott jelentés egyebek között kitér arra: csaknem 16 000 a rendszeres foglalkozási sugárterheléssel járó munkahelyeken dolgozó munkavállalók és egyéni vállalkozók száma.

A dokumentum szerint a paksi atomerőmű 2009-ben 15 427 gigawattóra villamos energiát termelt, és ezzel a hazai villamosenergia-termelés 43 százalékát adta. Az atomerőmű stratégiai jelentőségű az ország villamosenergia-ellátásában. A létesítmény 2010-ben 15 760, 2011-ben 15 685 gigawattóra áramot termelt.

A jelentés emlékeztet arra is: 2011 március 11-én földrengés pusztított Japánban, ennek következtében baleset történt a fukusimai atomerőműben. Ez a baleset világszerte felvetette az atomerőművek természeti katasztrófákkal szembeni védettsége felülvizsgálatának igényét. Az Európai Unió Tanácsa célzott biztonsági felülvizsgálatot - stressz-teszt programot - javasolt, amelyhez Magyarország azonnal csatlakozott.

2011 második felében Európa több pontján a radioaktív jód koncentrációjának növekedését mérték a légtérben. Kiderült, hogy Budapesten, egy magyar cégnél folyó – orvosi diagnosztikai és gyógyászati célú – jód-izotóp gyártási folyamat során a szokásos mennyiséget többszörösen meghaladó mértékű radioaktív anyag került a légtérbe. Bár a kibocsátás teljes mértéke nem érte el az éves, hatóságilag jóváhagyott korlátot, a gyártást felfüggesztették és kivizsgálták a jelenség okát.

A jelentés szerint 2011-ben fordulópontjához érkezett a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbítására irányuló folyamat is. Az Országos Atomenergia Hivatal által meghatározott kritériumok alapján az atomerőmű összeállította és benyújtotta az 1. blokk üzemidő-hosszabbításának engedélyezéséhez szükséges biztonsági dokumentumokat.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága általános vitára ajánlotta az ország területi folyamatainak alakulásáról, a területfejlesztési politika és a területrendezési tervek érvényesítésének hatásairól, az Országos Területfejlesztési Koncepció felülvizsgálatáról, valamint a magyar településhálózat helyzetéről szóló jelentést is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!