Magyarország

2012.10.02. 08:55

OGY - Krónika 9. rész (kiemelt beruházások, részletes viták, napirend után)

Budapest, 2012. október 2., kedd (MTI) - A kiemelt beruházásokról szóló törvény módosításának általános vitáját, valamint további öt javaslat részletes vitáját is megtartották hétfőn a parlamentben, amelynek ülését két napirend utáni felszólalással zárták a képviselők nem sokkal éjfél előtt.

Budapest, 2012. október 2., kedd (MTI) - A kiemelt beruházásokról szóló törvény módosításának általános vitáját, valamint további öt javaslat részletes vitáját is megtartották hétfőn a parlamentben, amelynek ülését két napirend utáni felszólalással zárták a képviselők nem sokkal éjfél előtt.

A kormánymegbízottak utasításadási jogot kaphatnak

Utasításadási jogot kaphatnak a kormánymegbízottak, ha a Ház megszavazza Szabó Erika és Navracsics Tibor kormánytagok önálló képviselői indítványként beadott módosító javaslatát.

Szabó Erika (Fidesz) rövid expozéjában nemzetgazdasági érdekekkel indokolta a törvény módosításának szándékát. Mint mondta, nem elég koordinálni, figyelni a szakhatóságok munkáját, azokat esetenként utasítani is kell, ezért adták be a javaslatot.

Rétvári Bence államtitkár a kormány nevében elmondta, adatkérési, javaslattételi, törvényességi, hatósági és felügyeleti eljárást is kezdeményezhet a kormányhivatal. Az előterjesztést a kormány támogatja - tette hozzá.

Román István (Fidesz) megismételte az expozéban elhangzottakat, a szocialista Józsa István viszont úgy fogalmazott: skandalum az előterjesztés közigazgatási szempontból, mivel elismerik, hogy nem működnek az engedélyezési eljárások.

Kifejtette: szerinte működésképtelen rendszert hoztak létre, a kívánt cél elérésére pedig a javaslat nem alkalmas, csak az uniós források kézi vezérlésű, nem normatív elosztását segíti.

Staudt Gábor (Jobbik) szintén bírálta a javaslatot, mint mondta, a kormánymegbízottak utasítási jogkörrel való felruházása a népbiztosok korát idézi, és emiatt a mostani közigazgatási rendszerbe nem illeszthető bele.

Hozzátette, hogy nem tudják támogatni az előterjesztést, de még módosító indítványt sem érdemes benyújtani hozzá.

Schiffer András (LMP) azt kifogásolta, hogy az Igazságügyi Minisztérium vezetője és egyik államtitkára önálló képviselői indítványként nyújtják be a módosítási javaslatot. Úgy vélte, a kormány nem akarja a gazdaság kettéosztottságát megszüntetni, a kormánymegbízott szerepe pedig közigazgatási nonszensz, "politikai komisszárt" csinálnak belőlük.

Szabó Erika a vitában elhangzottakra úgy reagált: sok rosszindulatú, hozzá nem értő megjegyzést kaptak.

A kormányoldal nem támogatja az alkotmánymódosítás ellenzéki változtatásait

Schiffer András, az előzetes regisztrációt lehetővé tevő alkotmánymódosítás részletes vitájában frakciótársa, Karácsony Gergely azon kapcsolódó módosító indítványát ismertette, amely az alaptörvényben lehetővé tenné népszavazás kiírását a választási feliratkozás intézményéről. Mint mondta, a valódi nemzeti konzultációt ez jelentené, nem pedig azok a "spamek", amelyeket a "miniszterelnök küldözget".

A jobbikos Dúró Dóra felszólalásában támogathatónak nevezte az LMP kezdeményezését. Kiemelte: pártja emellett azt javasolja, hogy kössék alapfokú iskolai végzettséghez a választójogot. Az ellenzéki politikus szerint indítványuk nem a kétkezi munkások, szegények, vagy a cigányok ellen irányul, hanem például a döntéshozatalukban könnyen manipulálható funkcionális analfabétákat akarják kiszorítani a voksolásból.

Az előterjesztők nevében felszólaló KDNP-s Vejkey Imre egyik módosító javaslatot sem támogatta.

Viták nélküli részletes viták

Az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvényjavaslat részletes vitájában nem volt felszólaló. Az Állami Számvevőszék 2011. évi szakmai tevékenységéről, az intézmény működését ismertető beszámolóról szóló határozati javaslat részletes vitájában Nyikos László (Jobbik) saját módosító javaslata mellett agitált.

Az egészségügy többletforráshoz juttatása érdekében szükséges törvénymódosításokról, valamint egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat részletes vitájában nem alakult ki érdemi vita, ahogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával kapcsolatos törvények módosításával kapcsolatos javaslat részletes vitájában sem.

Napirend utáni felszólalások

Napirend utáni felszólalásra két képviselő jelentkezett. Ferenczi Gábor (Jobbik) az idősek világnapjával kapcsolatban szólalt fel, Korondi Miklós pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes az Operába látogatni.

Ezt követően az elnöklő Ujhelyi István az ülésnapot lezárta, a képviselők reggel 9 órakor folytatják a munkát.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!