Magyarország

2012.10.03. 14:16

OGY - Krónika 3. rész (új Ptk.)

Budapest, 2012. október 3., szerda (MTI) - A kormánypárti képviselők dicsérték az új polgári törvénykönyvet (Ptk.), az ellenzéki politikusok módosításokat javasoltak az előterjesztés szerdai általános vitájában: a Jobbik többek között azt kezdeményezte, hogy rovásírással is lehessen végrendelkezni, az LMP pedig kifogásolta, hogy az üvegzsebszabály kikerült a kódexből.

Budapest, 2012. október 3., szerda (MTI) - A kormánypárti képviselők dicsérték az új polgári törvénykönyvet (Ptk.), az ellenzéki politikusok módosításokat javasoltak az előterjesztés szerdai általános vitájában: a Jobbik többek között azt kezdeményezte, hogy rovásírással is lehessen végrendelkezni, az LMP pedig kifogásolta, hogy az üvegzsebszabály kikerült a kódexből.

Fidesz: fontos a mediáció erősítése a bírósági válások helyett

Szakács Imre (Fidesz) a házastársi öröklésben tervezett változásokról beszélt. Ismertette: a javaslat elismeri az élettárs törvényes öröklési jogát is, bár egyenrangúnak nem kezeli a házastárssal. Emellett szintén törvényes öröklési jogot ad az elhunyt szüleinek is. További változás, hogy a jövőben nem kell minden lapot aláírni, elég ha az örökhagyó minden oldalt sorszámmal lát el.

Frakciótársa, Demeter Zoltán azt emelte ki, hogy az új Ptk.-ban személyiségi jogok szerepelnek a hatályos törvényekkel ellentétben ott, ahol eddig a személyhez fűződő jogok megnevezés szerepelt. Kiemelte azt is, hogy az új szabályozás az emberi méltóságot, mint anyajogot említi és kimondja annak sérthetetlenségét.

Vitányi István fideszes képviselő a mediációs eljárás fontosságáról beszélt. Szerinte ezzel a házassági bontóperek jelenlegi formájával ellentétben egyszerűbben és kevesebb feszültséggel rendezhetők ezek az ügyek.

Szerinte a javaslat a későbbi viták elkerülése érdekében mindenkit ösztönözni kíván a házasság előtti vagyoni szerződés megkötésére, ennek érdekében az új Ptk. részletesebben szabályozza az ilyen szerződések hatályát és megkötésének módját.

Vitányi Iván az újdonságok között kiemelte a gyermekek után fizetendő tartásdíj százalékos emelkedésének elvetését és helyette kimondja: a tartásdíj határozott összeg, de ezt évente indexálni lehet. Vagyis a bírónak lehetősége van kimondani, hogy a tartásdíj az éves fogyasztói árindex mértékével automatikusan emelkedik minden év elején. A fideszes politikus szerint ezzel biztosítható, hogy valóban a költségek növekedésével arányosan nő a tartásdíj.

Jobbik: rovásírással is lehessen végrendelkezni

Magyar Zoltán (Jobbik) arról beszélt, a válás esetén használatos mediációs eljárást még vonzóbbá kellene tenni a válni szándékozó házastársak számára például illetékmentességgel.

Emellett kiemelte: szeretnék, ha rovásírással is lehetne végrendelkezni, illetve kezdeményezik azt is, hogy a termőföldet vegyék ki a hagyományos öröklési körből és speciális szabályokat alkalmazzanak rá. Ennek célja, hogy a termőföldek biztosan az azokat megművelők kezében maradjanak - hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Vita az üvegzsebszabályról az LMP és a kormány között

A Ptk.-ról szóló vitában az üvegzsebszabályokkal kapcsolatban vita alakult ki az LMP egyik képviselője és az igazságügyi államtitkár között, akik kölcsönösen hazugsággal vádolták egymást az ügyben.

Az LMP-s Schiffer András felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az üvegzsebszabály része a hatályos Ptk.-nak, az új javaslatban azonban nem szerepel. Úgy fogalmazott: a "Fidesz-KDNP összetöri az üvegzsebet", a kormánypártoknak nem érdeke, hogy ez szabály fennmaradjon, mert ha nincsen átláthatóság és nincs korlátja az üzleti titoknak, akkor "akadálytalanul lehet a közvagyont fosztogatni, akadálytanul lehet a közösből kitalicskázni közpénzeket".

Az LMP képviselője emlékeztetett arra, hogy Répássy Róbert igazságügyi államtitkár korábbi nyilatkozata szerint az üvegzsebtörvénynek dogmatikailag nem a Ptk.-ban van a helye, hanem az információszabadságról szóló törvényben, azonban amikor ez utóbbi jogszabály márciusban a parlament előtt volt, az LMP hiába kezdeményezte az üvegzsebszabályok áthelyezését, ezt a Fidesz-KDNP nem támogatta.

Hangsúlyozta: ha ilyen formában fogadják el a Ptk.-t, akkor jövő évtől nem lehet majd például önkormányzati szerződéseket kikérni, megszűnik az a közvagyonnal való gazdálkodás átláthatósága.

Répássy Róbert, igazságügyi államtitkár erre reagálva "színtiszta hazugságnak" nevezte Schiffer András állításait, amelyeket visszautasított mind a kormány, mind a kodifikációs szerkesztőbizottság nevében. Az államtitkár leszögezte: nem igaz, hogy a kormány vagy a Fidesz kivette volna az üvegzsebszabályokat a Ptk.-ból, hiszen a kabinet változtatás nélkül terjesztette be a kodifikációs főbizottság javaslatát. Répássy Róbert felsorolva a bizottság neves jogtudósokból álló tagjait, azt mondta Schiffer Andrásnak: őket vádolja azzal, hogy valamilyen "gazdasági manipulációra és egyéb aljasságokra készülnek".

Schiffer András erre válaszként az államtitkárt szavait nevezte hazugságnak, és azt kérte Répássy Róberttől, hogy "ne bújjon" professzorok háta mögé, hiszen az új Ptk.-ért a politikai felelősséget a kormány viseli. Szerinte "az egy dolog", hogy professzorok úgy gondolják, hogy az üvegzsebszabálynak dogmatikailag nem a Ptk.-ban van helye, azonban jelenleg nincs olyan kormányzati előterjesztés, ami ezt pótolná.

Répássy Róbert ugyanakkor arra hívta fel figyelmet, hogy a kormány jogalkotási tervében benne van, hogy a 2014 januárjában hatályba lépő Ptk.-hoz hozzáigazít más jogszabályokat, így az üvegzsebszabályokat valószínűleg a közérdekű adatok nyilvánossága körében rendezik majd. Közölte azt is: 2014-ig nem érdemes más törvényben szabályozni azt, amit a hatályos Ptk. szabályoz.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!