Magyarország

2012.10.08. 15:28

OGY - A gazdasági bizottság támogatta a hírközlési törvény módosítását

Budapest, 2012. október 8., hétfő (MTI) - Általános vitára alkalmasnak tartotta a parlament gazdasági bizottsága hétfőn Rogán Antal, Menczer Erzsébet és Cser-Palkovics András (Fidesz) képviselők önálló indítványát, amely az elektronikus hírközléssel és a digitális átállással összefüggő egyes törvényeket módosítja.

Budapest, 2012. október 8., hétfő (MTI) - Általános vitára alkalmasnak tartotta a parlament gazdasági bizottsága hétfőn Rogán Antal, Menczer Erzsébet és Cser-Palkovics András (Fidesz) képviselők önálló indítványát, amely az elektronikus hírközléssel és a digitális átállással összefüggő egyes törvényeket módosítja.

Az Országgyűlés honlapján olvasható törvényjavaslat fogyasztóvédelmi részét frakciója nevében támogatta Baja Ferenc (MSZP), de a frekvenciaárverés szabályainak visszaható hatályú módosítását elvetette a bizottsági vitában.

Az előterjesztők nevében Rogán Antal, a bizottság elnöke elmondta: a módosítás megteremti annak lehetőségét, hogy a televízió sugárzás digitális átállása során az arra rászorulók támogatást kapjanak az ehhez szükséges eszköz megvásárlásához. Az elektronikus hírközlési törvény módosítása pedig megteremti annak lehetőségét, hogy a szolgáltatók egyoldalúan módosíthassák az előfizetői szerződést, amennyiben az előnyös a fogyasztóknak. Az egyoldalú módosítást viszont kizárja a javaslat akkor, ha a szolgáltató olyan illetéket akar áthárítani a fogyasztóra, amelynek alanya maga a szolgáltató.

A módosítás felsorolja azt is, hogy a szolgáltatók a hűségszerződéseiket milyen paraméterekhez köthetik. Példaként említette Rogán Antal azt, hogy a két-hároméves, kedvezményes készülékvásárlásra jogosító hűségszerződés kedvezőtlen a fogyasztóra, miután a készülék értéke rohamosan csökken.

A frekvenciaárverés szabályainak módosítását azzal indokolta Rogán Antal, hogy annak világosnak, rövid határidővel megvalósíthatónak kell lennie, és szintén rövid határidejű legyen a jogorvoslat is.

Baja Ferenc a fogyasztóvédelmi szabályokat üdvözölte, de nem értett egyet a frekvenciaárverés javasolt módosításával. Ez utóbbihoz az MSZP módosító csomagot készít - tette hozzá a képviselő.

A frekvenciaárverés kapcsát felidézte azt, hogy a negyedik mobilszolgáltató részére, illetve a piacon lévő három szolgáltató új szolgáltatásaira kiírt pályázat jogszerűtlenségét a bíróság is megállapította. Ezért javasolta, hogy a bizottság hallgassa meg Szalai Annamáriát, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökét.

A javaslattal kapcsolatban kifogásolta még hogy az megszünteti a hatósági határozatokkal szembeni több fokozatú jogorvoslatot, mindössze a Kúria vizsgálhatja felül azokat. Kifogásolta a visszamenőleges hatályt, és a módosítás okozta jogbizonytalanságot is.

A bizottság a két kormánypárt igen szavazata mellett, az MSZP és az LMP nem szavazatával, és a Jobbik tartózkodásával engedte általános vitára a javaslatot.

A gazdasági bizottság az ellenzéki pártok egységes támogatása mellett, a kormánypárti képviselők nemleges szavazataival elvetette Schiffer András (LMP) képviselő indítványát, amelyben a közbeszerzési törvényben erősen szűkítette volna a gyorsított eljárásokat, a korrupció visszaszorítása érdekében. Rogán Antal nem vitatta a jó szándékot, de nem értett egyet a módosítással.

A bizottság döntött még a postai szolgáltatásokról szóló törvényjavaslathoz, továbbá a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvényt módosító javaslatához beadott képviselői módosító indítványokról, valamint a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló törvényt módosító javaslathoz beadott, kapcsolódó módosító indítványokról is.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!