Magyarország

2012.10.03. 18:20

MSZP: kockázatos lenne a hiánycél megemelése

Budapest, 2012. október 3., szerda (MTI) - Az MSZP szerint kockázatos lenne a jövő évi hiánycél megemelése.

Budapest, 2012. október 3., szerda (MTI) - Az MSZP szerint kockázatos lenne a jövő évi hiánycél megemelése.

Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese szerdán, budapesti sajtótájékoztatón elmondta: az, hogy a Nemzetközi Valutaalap további pontosításokat kért a kabinettől, azt jelzi, az IMF-nek levélben megküldött kormányálláspont tárgyalási alapnak sem volt jó.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a TV2 Mokka című műsorában közölte: megérkezett az IMF válasza a magyar kormány korábbi levelére, a valutaalap főként pontosításokat kért a kabinettől, például arról, mekkora költségvetési javulást vár a kabinet egyes intézkedésektől, és érdeklődtek a jegybanki tranzakciós illetékről is.

Az MSZP-s politikus szerint ez újabb bizonyítéka a kormány "öncélú taktikázásának", amely súlyos károkat okoz az országnak. Az IMF válasza azt mutatja, hogy a kormány alternatív tárgyalási javaslata nem volt megfelelő - jelentette ki.

Arról is beszélt, hogy 300-500 milliárdos lyuk van a jövő évi költségvetés tervezetében. Szerinte ezt a mielőbbi IMF-megállapodással, és az annak révén mérséklődő kamatkiadásokkal csökkenteni lehetne. A másik út, hogy újabb megszorítások, adóemelések következnek - mondta, ezt azonban járhatatlannak ítélte.

Kifejtette: a kormánynak előbb vagy utóbb elő kell teremtenie a költségvetési lyuk befoltozásához szükséges összeget. Az MSZP ugyanis kockázatosnak tartja azt a megoldást, amelyről a Magyar Nemzet szerdán írt, vagyis azt, hogy a kormány az eredetileg 2,2 százalékról 2,8 százalékra növeli a GDP-arányos hiánycélt.

Józsa István azt mondta, az uniós elvárást jelentő 3 százalékhoz közeli hiánycél betartása nehézségekbe ütközhet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!