Magyarország

2012.10.29. 16:24

LMP: "nagyüzemi választási csalásokat" hozhat a lakcímnyilvántartás megszüntetése

Budapest, 2012. október 29., hétfő (MTI) - Az LMP-s Karácsony Gergely szerint "nagyüzemi választási csalások" lehetőségét veti fel az, ha a választási regisztráció bevezetésével párhuzamosan megszüntetik a központi lakcímnyilvántartást.

Budapest, 2012. október 29., hétfő (MTI) - Az LMP-s Karácsony Gergely szerint "nagyüzemi választási csalások" lehetőségét veti fel az, ha a választási regisztráció bevezetésével párhuzamosan megszüntetik a központi lakcímnyilvántartást.

A párt frakcióvezető-helyettese hétfőn, újságírók előtt úgy fogalmazott: a regisztráció bevezetésével teljesen kaotikussá válna a választási folyamat, a lakcímnyilvántartás eltörlése pedig lehetővé tenné, hogy ebben a kaotikus helyzetben a pártok visszaéljenek azzal, hogy az állam nem tudja pontosan követni, ki hol regisztrált, ki hol adta le a szavazatát, sőt azt sem, hogy ki hányszor szavazott.

A politikus szerint ez egy olyan típusú választási csalás lehetőségét hordozza magában, amelyet 1947-ben a kommunista párt követett el a kékcédulás választások során. "A regisztráció önmagában is súlyos visszalépés a demokratikus választási eljárásban, hiszen súlyosan korlátozza azoknak a választóknak a választójogát, akiknek fizikailag nehéz regisztrálniuk, de ha ezt a regisztrációs eljárást a lakcímnyilvántartás eltörlésével kötik össze, az bizony a nagyüzemi választási csalások lehetőségét is egy olyan jövőképként vázolja fel, amivel kapcsolatosan egyelőre fideszes képviselők semmilyen meggyőző érvet nem tudtak mondani" - fogalmazott.

Emlékeztetett: a 2010-es választáson is volt törekvés arra, hogy a pártok bizonyos választók átjelentkeztetésével próbáljanak egyes körzeteket a maguk oldalára billenteni, ugyanakkor központi lakcímnyilvántartás nélkül szerinte ezt "nagyüzemi mértékben" lehet majd végezni és súlyos kétségek merülnek fel a választások tisztaságát illetően.

Az Országgyűlés hétfői ülésén dönt a választási regisztráció főszabályainak alkotmányba emeléséről, amellyel kapcsolatban Karácsony Gergely jelezte, ez ellen az esti szavazás alkalmával is tiltakozni fognak, és arra készülnek, hogy az Alkotmánybíróság elé viszik majd a törvényt. Ugyanakkor úgy vélte: ha a törvény átmegy az Alkotmánybíróságon, akkor arra kell felkészülnie minden ellenzéki pártnak, hogy minél több állampolgárt vigyenek el regisztráltatni, illetve szavazni, hogy leváltsák a kormányt és az állampolgárok jogait korlátozó alkotmányos struktúrát.

Karácsony Gergely beszámolt arról is, hogy az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén leszavazta az alkotmánymódosításhoz benyújtott zárószavazás előtti módosító indítványait, amelyek közül az egyik lehetővé tette volna a levélben való regisztrációt, egy másik viszont teljes egészében törölte volna a feliratkozást.

A bizottság ülésen először még arról vitatkoztak - a fideszes Vas Imre kezdeményezésére - hogy egyáltalán házszabályszerűek-e Karácsony Gergely javaslatai - eközben Salamon László, a testület KDNP-s elnök az MSZP-s Steiner Páltól megvonta a szót, mert szerinte nem a tárgyról beszélt - majd megállapodtak abban, hogy a házszabálynak megfelelnek az indítványok.

Az érdemi vitában MSZP-s és jobbikos és LMP-s képviselők is úgy vélték, hogy az általános egyenlő választójog elve sérül a regisztráció bevezetésével, a fideszes Gulyás Gergely - a választási eljárási törvényjavaslatot előterjesztő egyik - képviselő viszont azzal érvelt: önmagában a regisztráció ténye nem sérti a választójog általánosságát, de azon már lehet vitatkozni, hogy a regisztráció milyensége sértheti-e.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!