Magyarország

2012.10.07. 13:51

Kulturális kezdeményezések kormányzati támogatásáról beszélt Lázár János

Hódmezővásárhely, 2012. október 7., vasárnap (MTI) - Több kulturális kezdeményezés kormányzati támogatásáról beszélt a Miniszterelnökséget vezető államtitkár vasárnap az 59. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján.

Hódmezővásárhely, 2012. október 7., vasárnap (MTI) - Több kulturális kezdeményezés kormányzati támogatásáról beszélt a Miniszterelnökséget vezető államtitkár vasárnap az 59. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján.Lázár János a kiállítást megnyitó beszédében kifejtette, hogy a kormányzatnak elsősorban nem kultúrpolitikai tevékenységet kell folytatnia, sokkal inkább a kultúraszervezés területén vannak feladatai.

A kormány célja, hogy lehetőséget biztosítson mindenkinek, azoknak is, akik az elmúlt két évtizedben az érdeklődés középpontjában voltak, és azoknak is, akik - nem a színvonal hiánya, hanem az induláskor szerzett hátrány miatt - csak a második, harmadik vonalban kaptak helyet - fogalmazott az államtitkár.

Lázár János hangsúlyozta: óriási hiba lenne lemondani a minőségről. A kormány feladata biztosítani a keretet ahhoz, hogy a művészek egyenlő feltételek mellett legjobb alkotásaikkal versenyezzenek a közönségért.

Az államtitkár beszélt arról, hogy október 25-én európai léptékben is kiemelkedő Cézanne-kiállítás nyílik a Szépművészeti Múzeumban.

Elmondta, hogy október 23-án adják át a felújított Zeneakadémiát, a kormány hamarosan döntést hoz arról, hogy a műemléképület mintegy 15 milliárd forintos rekonstrukcióját további 2 milliárd forinttal támogatja. Hozzátette: a Zeneakadémia ad majd helyet annak a különleges rendezvénynek is, amellyel a kormány kapcsolódik az UNESCO által Solti György születésének centenáriuma alkalmából rendezett emlékév programjaihoz.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy mintegy 500 millió forintos kormányzati támogatással létrejön a kortárs magyar komolyzenét bemutató intézmény, ahol mások mellett Kurtág György és Eötvös Péter zeneszerzők munkásságát ismerhetik meg az érdeklődők.

Lázár János elmondta: a kormányzat szeretné, ha a Magyar Művészeti Akadémia - a Magyar Tudományos Akadémiához hasonló különleges lehetőségeket kapva - a hazai képzőművészeti élet szervezőjévé, motorjává válna, és ha az intézménynek "az aktuális hatalomtól távolabb lépve" lehetősége lenne a művészek életpályájának elismerésére.

Ennek érdekében a közeljövőben több jogszabály változásáról dönt a kormány - közölte az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!