Magyarország

2012.10.22. 17:17

EMNP: A "nemzeti válogatott" a parlamentben alakulhat meg

Kolozsvár/Marosvásárhely, 2012. október 22., hétfő (MTI) - Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői szerint immár csak a parlamentben alakulhat meg a mandátumot szerzett erdélyi magyar politikusokból az a "nemzeti válogatott", amelynek felállítását a Magyar Polgári Párt (MPP) a választásokra szorgalmazta.

Kolozsvár/Marosvásárhely, 2012. október 22., hétfő (MTI) - Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői szerint immár csak a parlamentben alakulhat meg a mandátumot szerzett erdélyi magyar politikusokból az a "nemzeti válogatott", amelynek felállítását a Magyar Polgári Párt (MPP) a választásokra szorgalmazta.Az EMNP elnöke, Toró T. Tibor, és alelnöke, Papp Előd egy Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatón sajnálatosnak tartotta, hogy az MPP tárgyalódelegációja nem jelent meg a hétfőre kitűzött tárgyaláson. Papp Előd elmondta, az EMNP ajánlata az volt az MPP számára, hogy a legjobb esélyt kínáló választókerületekben nem állít jelöltet az MPP által támogatott független jelöltekkel szemben. A választási együttműködés mellett egy hosszú távra megkötendő politikai koalíciót is felkínáltak volna az MPP-nek.

Papp Előd elmondta, a "nemzeti válogatott" választások előtti megalakítása az RMDSZ elzárkózása miatt hiúsult meg, de az EMNP sem tudna olyan válogatottban szerepelni, amelyben "egyes sztárjátékosok bundáznak" - utalt az egyes RMDSZ-politikusokkal szembeni korrupciós vádakra. Az EMNP alelnöke hozzátette, azt az ajánlatot nem fogadhatták el, hogy az MPP színeiben induljanak a választásokon.

Papp Előd szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és Szász Jenő, az MPP nemrég leköszönt elnöke volt ellenérdekelt abban, hogy az EMNP-MPP választási együttműködés létrejöjjön. Az alelnök hozzátette, az RMDSZ-nek nem érdeke, "hogy összeálljon a nemzeti autonomista pólus", Szász Jenőt pedig az sértette volna, ha kiderül, hogy az ő személye volt korábban az együttműködés akadálya.

Toró T. Tibor szerint az EMNP folytatja a jelöltállítási folyamatot, amelyet korábban felfüggesztett az MPP-vel folytatott tárgyalások idejére. A párt mintegy negyven képviselői és negyven szenátori választókerületben kíván jelölteket állítani, hogy ezzel az erdélyi magyarok többsége számára megteremtse az EMNP-re való voksolás lehetőségét.

A pártelnök elismételte, az EMNP a hat képviselői és három szenátori választókerületben szerzett elsőséggel elérhető alternatív választási küszöb átlépését tekinti céljának, és ha bejut a parlamentbe, többek között Románia föderalizálását fogja ott képviselni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!