Magyarország

2012.10.05. 15:12

Devizahitelek - A tartozások összegének és a végrehajtói jutaléknak is felső plafont szabna a Jobbik

Budapest, 2012. október 5., péntek (MTI) - Felső összeghatárt vezetne be a devizahitelek tartozásaira és a végrehajtói jutalékra az ellenzéki Jobbik.

Budapest, 2012. október 5., péntek (MTI) - Felső összeghatárt vezetne be a devizahitelek tartozásaira és a végrehajtói jutalékra az ellenzéki Jobbik.

Két újabb megoldási javaslatot dolgozott ki a devizahitelesek helyzetének enyhítésére a Jobbik - jelentette be Z. Kárpát Dániel pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján, ismertetve: pártja javaslatai értelmében felső összeghatárt vezetnének be a devizahitelek tartozásaira és a végrehajtói jutalékra is.

A jobbikos országgyűlési képviselő kifejtette: a tartozások összegének esetében elképzeléseik szerint a teljes tartozás legfeljebb 10 százalékkal lehetne több, mint a jelzálogot képező ingatlan, vagy egyéb értéktárgy mindenkori értéke. Z. Kárpát Dániel szerint az ebből fakadó kockázatot "muszáj, hogy a bankok viseljék". A másik javaslat szerint a végrehajtói jutalék a jelenlegi akár 8-9 százalék helyett legfeljebb 2 százalék lehetne. A Jobbik úgy értékeli, ez az összeg még fedezné a végrehajtó cégek technikai megtérülését, de a cégek nem lennének különösen érdekeltek az eladósodott értéktárgyak értékesítésében. Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta: ez a két intézkedés egy kidolgozás alatt álló 12 pontos csomag első két eleme. A csomag minden pontját megosztják a kormánnyal is és várják annak megvalósulását. A Jobbik szerint a megfelelő megoldás a devizahitelek teljes körű forintosítása lenne a felvételkori árfolyamon, de erre csak egy Jobbik-kormány megalakulása esetén van lehetőség - mondta a képviselő.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!