Magyarország

2012.09.19. 18:27

OGY-választás - MSZP: a Fidesz javaslatából is kiderül, hogy felesleges bevezetni a feliratkozást

Budapest, 2012. szeptember 19., szerda (MTI) - Az MSZP szerint a Fidesz-KDNP választási eljárási törvényjavaslatából is kiviláglik, hogy felesleges a regisztráció bevezetése.

Budapest, 2012. szeptember 19., szerda (MTI) - Az MSZP szerint a Fidesz-KDNP választási eljárási törvényjavaslatából is kiviláglik, hogy felesleges a regisztráció bevezetése.

Simon Gábor, a szocialista párt elnökhelyettese szerdán sajtótájékoztatón kifejtette: a javaslat alapján a választási iroda a most is létező nyilvántartás alapján ellenőrzi, hogy a feliratkozáskor megadott adatok valóságosak-e.

Az MSZP-s politikus szerint a kormányoldal ezzel elismerte, hogy rendelkezésre áll a választáshoz szükséges lakcímnyilvántartás, vagyis szükségtelen az állampolgári regisztráció bevezetése, és annak egyetlen célja a résztvevők számának csökkentése.

Aggályosnak tartotta a választási szervek tervezett átalakítását, köztük hogy, a szavazás technikai lebonyolításáért felelős Nemzeti Választási Központ elnökét a kormányfő javaslatára a köztársasági elnök kilenc évre nevezheti ki.

Bírálta a jelöltállítási rendszert is, mondván, hogy - mivel egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, az induláshoz pedig elegendő kétszáz aláírás összegyűjtése - egy körzetben kétszáz ember akaratából akárhány képviselőjelölt neve felkerülhet a szavazólapra.

A szocialista politikus szerint elfogadhatatlan a levélben szavazás tervezett módja is, szerinte így nem biztosítható a külföldről voksolók szavazatának titkossága.

Az MSZP elnöksége szerdán egyetértett a parlamenti frakció előző napi döntésével, vagyis azzal, hogy a szocialista képviselők részt vesznek a választási eljárási törvény parlamenti vitájában. Az MTI ezzel kapcsolatos kérdésére Simon Gábor azt mondta: nincs olyan illúziójuk, hogy a Fidesz-KDNP érdemben változtat az indítványon, de képviselni akarják az Országgyűlésben "a választási manipulációt elutasító csendes többség" véleményét, bizonyítva, hogy a kormánypártok törvényjavaslata demokráciaellenes.

Az MSZP nem Gyurcsány Ferencnek vagy a Demokratikus Koalíciónak, hanem saját, meglévő és leendő támogatóinak akar megfelelni - válaszolta arra a felvetésre, hogy a volt miniszterelnök a választási eljárási törvény tárgyalásának bojkottjára kérte az MSZP-t és az LMP-t.

Ugyanakkor kijelentette: a választási szabályok átalakításától függetlenül le fogják győzni a Fideszt 2014-ben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!