Magyarország

2012.09.26. 08:11

OGY - Krónika 8. rész (választási törvény, bűnügyi együttműködés, ülésnap lezárása)

Budapest, 2012. szeptember 25., kedd (MTI) - Az ellenzéki vezérszónokok felszólalásával folytatódott a választási törvény általános vitája a parlamentben kedd este. Ezt követően mindössze egyetlen kormánypárti képviselő kért szót az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló javaslat korábbról elnapolt tárgyalásán. A Ház ülése végül napirend utáni felszólalással ért véget.

Budapest, 2012. szeptember 25., kedd (MTI) - Az ellenzéki vezérszónokok felszólalásával folytatódott a választási törvény általános vitája a parlamentben kedd este. Ezt követően mindössze egyetlen kormánypárti képviselő kért szót az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló javaslat korábbról elnapolt tárgyalásán. A Ház ülése végül napirend utáni felszólalással ért véget.

MSZP: a lényeg, hogy csak a Fidesz "választógépei" szavazhassanak

Molnár Zsolt, az MSZP vezérszónoka szerint a választási rendszer átalakításának lényege, hogy minél kisebb legyen a választási arány, a voksolásra pedig csak a Fidesz "szavazógépei" tudjanak elmenni.

Mint kifejtette: cinikus, irracionális, elfogadhatatlan és a választói akarattal nem konform a javaslat, de amíg titkos a magyar választás, addig a választók szavazataikkal véleményt mondhatnak majd a szavazófülkékben.

A fő kritika a politikus szerint az, hogy semmilyen racionális érv nem szól a feliratkozás mellett, a javaslat pedig "több sebből is vérzik", ezért minden alapelvet sértene a módosítás megszavazása. Szerinte méltánytalan, hogy ha már a határon túli magyaroknak adtak szavazati jogot, akkor az ő voksuk egyet, a határon belülieké pedig kettőt ér majd.

Elfogadhatatlannak és antidemokratikusnak nevezte a többes jelölés rendszerét, hozzátette ugyanakkor: támogatják, hogy az ajánlószelvény megszűnjön, de ebből nem az következik, hogy "komolytalanná" kell tenni a választási rendszert.

A Jobbik a csalásokat és az adatvédelmi problémákat küszöbölné ki

Dúró Dóra, a Jobbik vezérszónoka felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az előzetes regisztrációval nem lehet az összes csalási módszert kiküszöbölni, így az adatvédelmi aggályokat sem. Szerinte olyan megoldás kell, amelyben a választók semmilyen adata nem kerül a pártokhoz. Hozzátette: indokolt a jelöltállítás könnyítése, de a mindössze kétszáz aláírás összegyűjtése nevetségessé teszi a folyamatot.

A képviselő hangsúlyozta: a kampány utolsó két hetében történhetnek olyan események, amely alapvetően változtathatják meg a pártpreferenciát és a részvételt is, de ezt az előzetes regisztráció megakadályozza.

A kampánycsenddel kapcsolatban Dúró Dóra azt mondta, annak eltörlése azt a célt szolgálja, hogy a "Kubatov-listák" alapján tudják majd mozgósítani a szimpatizánsokat a választásokon.

A képviselő kitért a választási bizottság összetételére is, ezzel kapcsolatban azt mondta, az éppen aktuális érdeknek megfelelően alakítják a grémiumot, most az az érdek, hogy 9 évre "bebetonozzák" a tagjait.

LMP: a magyar demokrácia legnagyobb dilemmájával állunk szemben

Karácsony Gergely, az LMP vezérszónoka úgy fogalmazott: a magyar demokrácia legnagyobb dilemmájával állunk szemben, és sokakat a regisztrációs rendszer el fog tántorítani a választáson való részvételtől. Egy olyan országban, ahol elvették a kedvét az embereknek a választástól, egy ilyen rendszer bevezetése felelőtlen és káros cselekedet - mondta.

A képviselő kifejtette: olyan rendszer, amelyet elképzeltek, nincs még egy a világon, és a regisztráció, mint eljárási forma a világ legszigorúbb eljárása. Ezzel kapcsolatban jelezte: meg kell vizsgálni, hogy van-e legitim indok erre.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a választójog különbséget tesz a belföldi és külföldi választók között, az eljárást mégis egységesíteni szeretnék. Álláspontja szerint a csalást sem fogják megakadályozni, mert tudni fogják a listák alapján, hogy kit kell még meggyőzni.

Karácsony Gergely közölte: ezzel a rendszerrel még inkább kiszűrik a nem hűséges pártszavazókat, a nyugdíjasokkal és a felső-középosztálybeliekkel viszont nem mernek összekülönbözni. Jelezte: korábban kimondták, hogy nem minden magyar választót tartanak alkalmasnak a voksolásra.

Ezt követően az elnöklő Latorcai János elnapolta az általános vitát.

Mátrai Márta támogatást kért az uniós bűnügyi együttműködésről szóló javaslathoz

Az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló javaslat korábbról elnapolt általános vitájában kizárólag a fideszes Mátrai Márta kért szót, támogatást kérve az előterjesztéshez, amelynek elfogadásával szerinte nagyban javulhat a magyar és uniós bűnügyi hatóságok közötti munka összehangolása.

Napirend után Szentágothai Jánosról és Solti Györgyről

Az ülésnap Bartos Mónika (Fidesz) felszólalásával ért véget, aki napirend után az UNESCO Szenthágotai Jánosra és Solti Györgyre emlékező, közelmúltban rendezett eseményeit idézte fel. Szerinte a hasonló megemlékezések is bizonyítják: Magyarország képes lehet kiutat mutatni ezekben a "nehéz, viharos időkben".

Latorcai János lezárta az ülésnapot, a képviselők szerdán reggel folytatják parlamenti munkájukat.

- MTI - 


Budapest, 2012. szeptember 25., kedd (MTI) - Lázár János expozéjával, valamint a kabinet állásfoglalásával és a Fidesz vezérszónoki felszólalásával az Országgyűlés kedden megkezdte a választási eljárásról szóló törvényjavaslat általános vitáját.

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!