Magyarország

2012.09.28. 18:52

Miniszteri biztos: a kormány jó politikai és gazdasági kapcsolatokra törekszik Oroszországgal

Budapest, 2012. szeptember 28., péntek (MTI) - Keskeny Ernő miniszteri biztos szerint a kormány jó politikai és gazdasági kapcsolatok kialakítására törekszik Oroszországgal, a keleti irányú kapcsolatépítéshez pedig jelentős gazdasági érdekek fűződnek.

Budapest, 2012. szeptember 28., péntek (MTI) - Keskeny Ernő miniszteri biztos szerint a kormány jó politikai és gazdasági kapcsolatok kialakítására törekszik Oroszországgal, a keleti irányú kapcsolatépítéshez pedig jelentős gazdasági érdekek fűződnek.

A Külügyminisztérium FÁK-államokkal kapcsolatos külpolitikai stratégiáért felelős miniszteri biztosa - akinek A magyar-orosz kapcsolatok (1989-2002) című könyvét a múlt héten mutatták be - az MTI-nek adott interjújában emlékeztetett arra, hogy a kormány már megalakulásakor megfogalmazta a keleti nyitás politikáját, amelynek fontos része az együttműködés Oroszországgal és a volt szovjet tagköztársaságokkal. Bár Magyarország, EU- és NATO-tagsága révén, az euroatlanti integráció része, fel kell tárni és ki kell aknázni a keleti kapcsolatokban rejlő lehetőségeket is - hangsúlyozta.

A magyar-orosz gazdasági együttműködési kormányközi bizottság magyar alelnöke elmondta, két év alatt csaknem 50 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom Oroszországgal, tavaly 12,5 milliárd dollár értékű volt. Emellett több FÁK-állammal is jelentősen nőtt a kereskedelem az elmúlt években.

Kiemelte: a kormány jó kapcsolatokra törekszik Oroszországgal, ehhez a "megörökölt kérdéseket" rendezni kell. Ezek között említette az orosz Szurgutnyeftyegaz kivásárlását a Molból. A lépés célja kizárólag a magyar állami pozíció erősítése volt, nem Oroszország ellen irányult - hangoztatta.

Megjegyezte: továbbra is fontosnak tartják, hogy az orosz tőke jelen legyen Magyarországon, ahogyan a magyar tőkekihelyezést is ösztönzik Oroszországba. Emlékeztetett, a kormánynak a Malév ügye is súlyos örökséget jelentett, ezzel kapcsolatban elszámolási kérdést kell rendezni, ugyanis egy orosz banknak 126 millió eurós követelése van a magyar állammal szemben. Erről folyamatosan egyeztetnek Oroszországgal - közölte.

Keskeny Ernő az energetikával, a magyar-orosz kapcsolatok legmeghatározóbb területével kapcsolatban kiemelte: a kormány célja az energiaszállítás diverzifikációja, az, hogy minél több forrásból és irányból érkezzen az országba az energia. Ma a külföldről vásárolt energia 80 százalékban Oroszországból érkezik, és ezen változtatni kell - mondta.

Hangsúlyozta, minden olyan projektet támogatnak, amely ezt a diverzifikációs célt segíti, így a Déli Áramlatnak, továbbá a Nabucco továbbfejlesztett változatának és az Azerbajdzsán-Grúzia-Románia gázszállító rendszer (AGRI) megvalósítását is.

A Déli Áramlatot illetően kifejtette: ezen keresztül is orosz gáz érkezne az országba, de más útvonalon, és a vezeték révén a tranzitdíjból Magyarország bevételhez jutna.

A diplomata elmondta: politikai és gazdasági oldalról is többször megerősítették, hogy Magyarországon keresztül halad majd a vezeték. A tervek szerint decemberben elkezdődik a vezeték fekete-tengeri szakaszának építése. Hozzátette: a magyarországi szakasz előkészítésére létrejött Déli Áramlat Zrt.-ben a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-t az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. váltja fel.

A Déli Áramlat az észak-oroszországi Jamal-félszigeti lelőhelyről juttatná el a földgázt Európába. A Fekete-tenger partjától egyik ágán Bulgárián és Görögországon keresztül Olaszországba, a másikon Szerbián keresztül Magyarországra, Szlovéniába és Ausztriába szállítaná az orosz gázt. 2015-től évi 63 milliárd köbmétert terveznek így eljuttatni a Gazprom európai partnereinek.

A paksi atomerőmű felújításával kapcsolatban Keskeny Ernő felidézte: a reaktorok karbantartása, felülvizsgálata folyamatos, a kormány pedig két új reaktor megépítéséről döntött. Ehhez meghívásos tendert írnak ki, amelynek keretében előzetes tárgyalásokat folytattak a Roszatommal. A többi pályázóval is szakértői tárgyalások lesznek.

Kifejtette, az orosz cég vállalta, hogy új nukleáris fűtőanyagot hoz, a kiégettet elviszi, finanszírozza a projektet és nagy szerepet ad a magyar beszállítóknak. A kormány azonban egyelőre egyik pályázónak sem ígért semmit, a megbízás a legjobb ajánlattevőé lesz - tette hozzá. Elmondta, hogy a keleti nyitás a kaukázusi és a közép-ázsiai régiót is érinti, az ottani országokkal is szeretnének élénkebb kapcsolatokat kialakítani, és növelni a magyar jelenlétet a térségben.

Meglátása szerint Magyarország elsősorban a mezőgazdasági technológiák, az agrárképzés, a vízgazdálkodás és az építőipar területén fonhatja szorosra az együttműködést ezekkel az országokkal. Többi között erről is tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök a napokban Grúziában.

A miniszteri biztos arról is beszélt, hogy Magyarország jogszerűen cselekedett, amikor kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarov katonatisztet. Budapest kifejezte elégedetlenségét Bakunak, amiért elnöki kegyelemben részesítették a Magyarországon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Safarovot. Remélhetőleg az ügy nem hat kedvezőtlenül a két ország közötti kapcsolatokra - mondta.

Kitért arra, hogy a magyar-örmény kapcsolatok rendezéséért Martonyi János külügyminiszter levelet írt örmény kollégájának, valamint a napokban jegyzéket intéztek az örmény külügyminisztériumhoz, ebben jelezték, Magyarország kész a diplomáciai kapcsolatok teljes, "előfeltételek nélküli" helyreállítására. Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, és diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatatta, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!