Magyarország

2012.08.20. 13:31

Navracsics: Mindszenty példája azt mutatja, hogy csak megalkuvás nélkül lehet a célt elérni

Veszprém, 2012. augusztus 20., hétfő (MTI) - Mindszenty József példája azt mutatja, hogy csak megalkuvás nélkül lehet a célt elérni - mondta Navracsics Tibor a Fidelissimus Pastor – A leghűségesebb pásztor: Mindszenty bíboros fehérvértanúsága elnevezésű kiállítás megnyitóján hétfőn Veszprémben.

Veszprém, 2012. augusztus 20., hétfő (MTI) - Mindszenty József példája azt mutatja, hogy csak megalkuvás nélkül lehet a célt elérni - mondta Navracsics Tibor a Fidelissimus Pastor – A leghűségesebb pásztor: Mindszenty bíboros fehérvértanúsága elnevezésű kiállítás megnyitóján hétfőn Veszprémben.A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter Mindszentyről azt mondta: kezdettől fogva küldetést teljesített, mégpedig a legnehezebb küldetést, Jézus küldetését. S hogy valóban ez a legnehezebb küldetés, az is mutatja, hogy micsoda erők mozdultak meg ellene: még fiatal emberként a kommunisták 1919-ben internálták, a nyilasok 1944-ben börtönbe vetették, majd a kommunisták koncepciós pert indítottak ellene, s bebörtönözték 1948 után. Navracsics Tibor kifejtette: Mindszenty József igazát bizonyítja jelszava, a Devictus vincit, vagyis legyőzetve győz. Mintha sorsszerűen, gondviselésszerűen tudta volna, hogy amikor jelszavat választ, akkor a sorsát is kijelöli. Látszólag legyőzték, hiszen mindkét totalitárius rendszer börtönbe vetette, lehetetlenné tették, hogy földi küldetését beteljesítse, azonban mégis ő győzött, hiszen túlvilági küldetését teljesítette be - tette hozzá a miniszter. Mindszenty élete példa mindenki számára, aki úgy gondolja, hogy taktikai megfontolásokból engedni lehet az igazságból, engedni lehet az alapértékekből, látszólag kiegyezésekkel, látszólag megegyezésekkel és megalkuvásokkal is el lehet érni a célt. A bíboros példája pontosan azt mutatja, hogy csak megalkuvás nélkül lehet a célt elérni.

És ebből a szempontból, főként egy pap számára az evilági küldetés másodlagos, az igazi cél Krisztus küldetésének beteljesítése, Krisztus igazságának hirdetése. Mindszenty ezt megtette - fejtette ki az igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor szólt a totalitárius rendszerek azonosságáról, melyek előtt Mindszenty egyformán ellenségként jelent meg, s ezeket a rendszereket a hercegprímás végül le is győzte. "Hiszen nyilasok és kommunisták lehetnek még itt közöttünk, de nyilaskeresztes és kommunista uralom már nincs" - mondta. A Mindszenty-tárlat nyár elején a bécsi Palazzo Porciában nyílt meg a bécsi Balassi Intézet ötlete alapján, a Mindszenty Alapítvány és más egyházi szervezetek, múzeumok együttműködésével. Kovács Gergely, a kiállítás főkurátora a tárlatról azt mondta: két fókuszpontja van; az első Mindszenty főpásztori bevonulása, amelyet egy díszes öltözet mutat be. Bevonulása a börtönbe vezetett - emlékeztetett a kurátor. Hozzátette: a püspökszentelés szertartása alatt a földre fekszik a felszentelésre váró püspök, ezt is megidézi a kiállítás. A másik fókuszpont egy festmény, mely "minden értelemben a leghitelesebb" Mindszenty-kép - tette hozzá. "Szívből kívánom, hogy Istent szolgálja Mindszenty József idei bevonulása Veszprémbe, minél többeket szólítson meg és vezessen közel hozzá, a magyar szentekhez és mindannyiunk üdvözítő Istenéhez" - zárta mondandóját a főkurátor.

 Márfi Gyula veszprémi érsek azt mondta, ha külföldön beszélünk a magyar borról, akkor a Tokaji, ha fociról, Puskás Öcsi, ha pedig püspökökről, akkor Mindszenty jut eszünkbe, aki mindenféle diktatúrával szembeszállt és védelmezte az igazságot, hazáját és egyházát. "S mi büszkék lehetünk arra, hogy nekünk is püspökünk volt" - tette hozzá. Az, hogy a kiállítás Bécsből érkezett Veszprémbe, Mindszenty József vértanúságának, munkásságnak határok felettiséget szimbolizálja - vont párhuzamot Porga Gyula, Veszprém polgármestere. Diplomáciája a hűségről és a szabadságról szólt, ami üzenet a mai fiataloknak - tette hozzá. Kahler Frigyes történész felidézte Mindszenty alakját, életútját. Fiatalkori internálása kapcsán megjegyezte: "egyértelművé vált Mindszenty számára, amit egyes nyugat-európai értelmiségek és politikusok máig sem fognak fel, hogy a vörös csillag egy véres önkényuralom jelképe."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!