Magyarország

2012.08.29. 19:05

LMP: állítsa helyre a kormány a zöldombudsman függetlenségét!

Budapest, 2012. augusztus 29., szerda (MTI) - Az LMP frakcióvezetője arra szólítja fel a kormányt, hogy sürgősen állítsa helyre a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának korábbi hatáskörét és függetlenségét.

Budapest, 2012. augusztus 29., szerda (MTI) - Az LMP frakcióvezetője arra szólítja fel a kormányt, hogy sürgősen állítsa helyre a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának korábbi hatáskörét és függetlenségét.

Jávor Benedek - aki egyben a parlament fenntartható fejlődés bizottságának elnöke - ezt az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében írta, miután Fülöp Sándor, az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettese bejelentette, szeptember 1-jei hatállyal benyújtotta lemondását Kövér László házelnöknek, mert álláspontja szerint hiányoznak a munkájához szükséges jogszabályi és hivatali feltételek.

Az LMP frakcióvezetője szerint ezzel utolsó állomásainak egyikéhez érkezett "az a szisztematikus munka, amelyet az Orbán-kormány a környezet- és természetvédelmi intézményrendszer lerombolásáért a hivatalba lépése óta folytat".

A magyar ökopolitika egyik legjelentősebb lépése volt a jövő nemzedékek érdekeit képviselő országgyűlési poszt létrehozása 2007-ben, Fülöp Sándor személyében pedig talán a legalkalmasabb embert találták meg a posztra - hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

A kabinet azonban tavaly - mint folytatta - "egyszerre dobta a kukába" a magyar környezetvédelem két legfontosabb vívmányát, hiszen az önálló zöldombudsman posztját megszüntette, kiiktatva egyúttal az egyik leghatékonyabb garanciális elemet a környezetvédelmi jogérvényesítés eszköztárából. Felidézte azt is, hogy az LMP már tavaly felhívta a figyelmet arra, hogy az új ombudsmani szisztéma nem lesz működőképes, ugyanis a lefokozott "helyettes alapjogi biztos" nem fogja tudni ellátni a szükséges szintű alapjogi védelmet, különösen úgy nem, hogy az ahhoz szükséges, alsóbb szintű jogszabályok azóta is hiányoznak.

"Fülöp Sándornak köszönjük, hogy a méltatlan körülmények között is kitartott posztján az utolsó lehetséges pillanatig, most pedig az egzisztenciális kockázatokat is vállalva demonstrálta, hogy nem vállalja tovább a kormányzat által ráosztott alibi-ombudsmani szerepet" - írta Jávor Benedek, aki a kabinetet arra szólította fel, hogy kezelje súlyának megfelelően ezt a figyelmeztetést: szüntesse meg az alkotmánysértő helyzetet, és sürgősen állítsa helyre a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa korábbi hatáskörét és függetlenségét.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!